Opinió

 

<66/169>

Vicent Partal

02.03.2012

La tossuderia europea

La Unió Europea es va refermar ahir en l'ortodòxia de l'austeritat. Comença a ésser irritant tanta obsessió, quan tots els indicadors imaginables apunten, una vegada i una altra, que per aquest camí anem cap a una recessió tremenda que ningú no sap explicar com beneficia l'economia europea.

L'exemple dels Estats Units comença a ser, en aquest sentit, alliçonador. Ja no parlem de països com Islàndia, sinó d'una de les grans economies mundials que, amb dificultats i a poc a poc, veu com els indicadors macroeconòmics comencen a millorar. Cosa que ara mateix nosaltres no som ni capaços d'imaginar. I contra l'obsessió europea de l'estabilitat, l'obsessió nord-americana del creixement posa, si més no, una ombra de dubte sobre Brussel·les.

I n'hi ha més encara. Tenim al davant proves clares que l'estat del benestar s'esquerda. I que la paciència d'una part de la població s'esgota i amenaça amb un esclat violent. Per això em sembla decebedor que, amb tantes pistes, l'única reacció siga aquesta intransigència de les retallades i de l'austeritat.

Mail Obert