Opinió

 

<66/169>

Vicent Partal

27.02.2012

Mòbils o Eurovegas?

Barcelona torna a obrir avui la fira mundial del mòbil, una gran iniciativa d'èxit que situa la ciutat en el mapa i que, amb l'anunci de la capitalitat mundial del mòbil, esdevé, a més, una jugada trascendent de futur. Però, bo i havent guanyat un envit tan dur com aquest, encara discutim, curiosament, propostes de signe diametralment oposat, com la d'Eurovegas.

Dic curiosament perquè la capacitat demostrada per la ciutat, i el país, de digerir, projectar i consolidar en un període llarg de temps un certamen com el del mòbil és extraordinària. Jo encara recorde quan a Barcelona ens queixàvem que no teníem capacitat de fer res gros en l'àmbit de la tecnologia i envejàvem coses que, vistes des d'ara, són minúcies, com la fira Simo de Madrid.

Passats els anys i mirant el món de cara i amb ambició, Barcelona ha reeixit a obrir una via molt gran de futur gràcies a la indústria del mòbil. Que podria consolidar-se més enllà de la fira i tot, amb la tranquil·litat de tenir pràcticament assegurada la condició de ser-ne la seu tota la dècada.

És evident que amb això no en tenim prou, de cap manera, per a resoldre els mals econòmics. Però sí que marca una diferència i exemplifica un concepte de ciutat del qual molts ens en sentim orgullosos. Si Barcelona arriba a ser la primera ‘smart city’ del món, no parlarem de cap mena de banalitat. Com tampoc no és banal, és clar, que algú propose de convertir-nos en el gran casino d'Europa.

Cap de les dues coses són banals, certament, però, a mi, em sembla que són contradictòries, jugades contràries. Els beneficis a curt terme d'Eurovegas, en llocs de feina, són dignes d'estudi, tal com tenim les coses, però els perills que implica aquest negoci i aquest negociant, per què no dir-ho?, em semblen excessius. Sobretot si la ciutat i el país tenen uns altres referents indiscutibles com aquest que avui obre les portes a Montjuïc.

Mail Obert