Opinió

 

<62/169>

Vicent Partal

06.07.2012

Governar, i retallar, és triar

El govern britànic ha anunciat una dràstica reducció del seu exèrcit. Del vint per cent. Concretament desapareixeran dèsset unitats que representen cinc batallons en total. Serà, en termes globals, la retallada més gran de la història de l'exèrcit britànic, excepció feta lògicament dels anys posteriors a les dues guerres mundials. Per comparació en els pressupostos generals de l'estat espanyol, la partida dedicada a l'exèrcit només pateix una retallada del vuit per cent i no hi ha cap unitat que desaparega ni cap militar acomiadat. Retallar, com governar, és triar.


El vuit per cent de la retallada de defensa, en el cas espanyol, pren la seua dimensió real quan al costat expliques que hi ha una retallada del 62% en el pressupost d'universitats o del vint per cent en suport a la gent gran. Les prioritats entre el govern britànic i el govern espanyol, conservadors tots dos, són clarament discrepants.


A Gran Bretanya, Cameron assumeix una decisió difícil: clausurar les unitats i enviar a l'atur els seus integrants. Els seus integrants baixaran de cent mil a vuitanta mil i, per exemple, dels 36 batallons actuals d'infanteria en desapareixeran cinc. No ho fa per ganes sinó forçat per la crisi, i així ho explica. Són diners que es dedicaran a altres menesters més urgents enmig de la crisi.


I això que l'exèrcit britànic, a diferència de l'espanyol, és un exèrcit present arreu del món, una de les potències nuclears del planeta i una força políticament determinant. I aquí, també, Cameron dóna una lliçó perquè quan li pregunten com s'ho farà es limita a respondre 'ja no podrem fer-ho'. Així de senzill. Així de diferent. 

Mail Obert