Opinió

 

<62/169>

Vicent Partal

08.06.2012

El populisme feixistoide de Bauzá

Quan observes els parlaments europeus, hi ha una cosa que crida l'atenció: el parlament espanyol és l'únic en què no hi ha representada l'extrema dreta. Entenguem-nos, no com a tal, formalment. Perquè la realitat és que l'extrema dreta és dins el Partit Popular, i és això que explica l'anomalia. No és que tot el PP siga feixista, ni de bon tros. Però els feixistes són dins el PP. I la veritat és que aquests darrers mesos es fan notar molt.


Fins fa poc la presidenta de Madrid, la senyora Aguirre, era la representant més destacada d'aquest TDT Party --se'n va dir així, pel paper que hi tenien les cadenes de televisió d'extrema dreta nascudes amb la TDT. Però ara li han eixit competidors, i un al nostre país: el president Bauzá.


Bauzá és un personatge estrany, repel·lent. Que dinamita el seu propi partit a les Balears a còpia d'extremisme i que tesa la societat de les Illes fins a un punt inimaginable per un polític sensat. I ara, el mateix dia que ho anuncia la presidenta madrilenya, diu que vol reduir el nombre de diputats del parlament balear, 'perquè és això que vol la gent'.


He criticat moltes vegades la manca de llibertat i de responsabilitat dels diputats dels nostres parlaments, que viuen i voten ofegats per la fèrria disciplina de grup. Però això és molt diferent d'aquest populisme feixistoide que esventen ara Aguirre i Bauzá. Perquè en aquest 'és això que vol la gent' hi ha tones d'antipolítica, hi ha la voluntat de denigrar el joc democràtic, de convertir-lo, una vegada més, en una diana marcada: 'Aquests són els culpables de tot, els dolents.'


Al nostre país encara no havíem tingut personatges com Bauzá. És un mal senyal i hem de revoltar-nos tots per conjurar-lo.

Mail Obert