Opinió

 

<62/169>

Vicent Partal

12.06.2012

Espantar els grecs, com siga

Ahir la majoria de diaris van explicar a cor què vols que, si diumenge guanyava Syriza a Grècia, la Unió Europea activaria un 'pla de contingència' que inclouria fins i tot la impossibilitat de traure diners dels caixers automàtics grecs i el tancament de les fronteres amb Grècia. Segons el text repetit per (gairebé) tothom, això és un simple 'dibuix teòric' (ah!) i caldrà veure si es podrà aplicar (ah caram!). Tant se val, perquè ha funcionat per aconseguir allò que els inventors de la idea volien: atemorir el votant grec.


Ha funcionat, o no; això ho veurem diumenge. De moment han posat en marxa tots els mecanismes imaginables per a aconseguir-ho. Des dels més elementals, pamflets als pobles de Grècia on Nova Democràcia diu que Europa els tallarà la llum, si no els voten a ells, als més sofisticats, portades de diaris nostres d'avui mateix que seran reproduïdes a Grècia com una demostració que aquest simple dibuix teòric és una realitat temible.


A tot s'hi val? Això és una campanya electoral, i a la Unió Europea, és evident que una victòria de Syriza li fa més por que l'explosió d'una bomba atòmica. Així que han decidit que no calia guardar les formes. No sé si perquè s'han cregut les seues absurdes teories sobre el 'Chavez de la Mediterrània' o si perquè en temen el contagi. En tot cas Tsipras no és Chavez i Syriza ni vol abandonar l'euro ni la Unió. I això no ho canviarà pas la propaganda.


Per tant, esperem tranquil·lament que arribe diumenge i que els grecs voten. I si guanya Syriza, ja veurem com ràpidament tota l'apocalipsi deixa pas a la negociació. Bramaran i cridaran unes quantes hores o uns quants dies, però al final la sang no arribarà al riu, simplement perquè Europa no s'ho pot permetre.


(I, entre parèntesi, també perquè a vegades els nervis aconsellen malament: el rescat espanyol, l'han vist unàniment els polítics grecs com una prova que, amb ells, s'hi van acarnissar... i ja no és Syriza l'únic partit que parla de renegociar les condicions.)

Mail Obert