Opinió

 

<62/169>

Vicent Partal

26.06.2012

La Mediterrània: un desastre que estem vivint

Les males notícies s'acumulen en la Mediterrània. Fa mal dir-ho així però aquesta és la veritat. Mirar el menú informatiu d'ahir, per exemple, d'Algesires a Instambul, simplement posa els pèls de punta.


Podem començar des de qualsevol cantó. Fem-ho per Turquia. Ahir un altre avió va ser tombat per Síria i els tambors de guerra comencen a sonar massa concrets. Turquia, abandonat el somni europeu, vol ser una gran potència asiàtica i està treballant fort en aquest sentit. No descarteu que entre en guerra amb Síria.


De Síria és difícil dir alguna cosa pitjor més. La guerra dessagna el país i la moralitat de la civilització humana. Al seu voltant, Iran, Irac, Israel, Palestina i de nou Turquia són literalment un vesper i probablement una de les zones del planeta més perilloses des del punt de vista de la proliferació nuclear. Allà on els nostres pescadors indentificaven el Llevant.


Allà mateix, Xipre va assegurar ahir que demanarà el rescat a la Unió Europea. Mentre Grècia es quedava sense un ministre de finances tan fugaç que no ha arribat ni a prendre posessió. I Itàlia i l'Estat espanyol vivien l'enemèsim atac d'això que en diuen els mercats. No queda res de la que fins fa poc era la pròspera Mediterrània europea.


I això passa en un moment d'enorme insestabilitat a l'altra riba. Egipte té un govern islàmic moderat mentre Líbia continua sense saber ni on va, Tunísia va movent-se lentament, Algèria conté la respiració i el Marroc conspira en totes les direccions. 


El mapa espanta. Crec que mai en la meua vida havia vist una Mediterrània tan a punt d'esclatar, tan desestructurada, tan tensa i nerviosa.


Ep! i no perdem de vista que aquest és, també, el nostre marc natural.

Mail Obert