Opinió

 

<62/169>

Vicent Partal

24.05.2012

Mallorca revoltada

Tinc la seguretat que els lectors han vist les imatges d’aquests dies a Mallorca. El president Bauzá ha anat trobant cada dia, en un lloc o altre, manifestants que li han demostrat molt explícitament que repudiaven la política lingüística del seu govern. Una política que ha originat importants conflictes fins i tot dins el seu partit mateix. Figures com el batlle de Manacor, Antoni Pastor, o l’ex-president Cristòfol Soler s’han oposat públicament a Bauzá, talment que la tensió s'ha enfilat al capdamunt. És la Mallorca revoltada, un panorama que crida l’atenció.


La duresa amb què la població topa amb Bauzá és una novetat, per la crispació de carrer que l’acompanya. Jo no recorde haver-ne vist mai tanta. En cap sector del catalanisme. Mai. I això tot sol parla ben gràficament del clima evident de crispació que Bauzá ha concitat amb la seua barroera manera de trencar la tradició política de les Illes. El fet que representants històrics i actuals del PP mallorquí siguen tan clars i contundents, també contra els projectes del seu dirigent, fa ressaltar encara més l’absurditat política en què es mou un president que, fins i tot estèticament, sembla descol·locat.


I ho aprofite per insistir en un detall que des del Principat no es veu gaire. Tant al País Valencià com a les Illes hi ha un nou fenomen en marxa, que és l'aparició sostinguda d'un marc propi de mobilitzacions. Tant al País Valencià com a les Illes sorgeixen episodis de mobilització política que no tenen res a veure amb el marc estatal i que superen fins i tot la mobilització nacionalista tradicional. Heus ací una novetat, una pista, que jo destacaria molt i que crec que preludia canvis de la nostra societat molt positius.

Mail Obert