Opinió

 

<60/169>

Vicent Partal

01.08.2012

El govern de Catalunya no pot estar sol

El gest d'ahir pot semblar, simplement, això: un gest, però no ho és. És un fet fins ara únic. Per primera vegada el govern de Catalunya ha anat més enllà de les paraules, i la seua rebel·lió obre un horitzó sorprenent, imprevisible. Amb la caixa buida, situació que repercuteix en sectors molt sensibles, el govern català depèn més que mai de Madrid, però ha demostrat que els avisos de la possibilitat d’un xoc eren reals.


Per certa gent, l’absència del conseller Mas-Colell és un gest insuficient, merament simbòlic. Opine, tanmateix, que no es pot menystenir, de cap de les maneres. Crec que no seria correcte rebaixar una actuació que trenca radicalment la tradició del govern català. Si això portarà, en ple mes d’agost, a una escalada d’afrontaments o no, ja ho veurem, però tot indica que aquesta és la cosa més probable. El govern espanyol tallarà encara més el finançament del govern català i, a aquest, no li tocarà més remei que augmentar el to de la protesta. De l’afrontament, per tant.


I a partir d’ací cal que tots assumim el nostre paper. Personalment, crec que en aquest xoc el govern de Catalunya no hauria d’estar sol. I fer-li costat no vol dir donar-li un xec en blanc ni deixar de criticar-li la posició adoptada envers els objectors fiscals o que no pague els serveis socials concertats, per posar-ne dos exemples. És constatar, simplement, que les coses van accelerant-se molt i que el futur que semblava inamovible potser no ho és tant.

Mail Obert