Opinió

 

<60/169>

Vicent Partal

26.07.2012

Un nou mapa polític

El parlament de Catalunya va aprovar ahir la proposta de pacte fiscal, fet que palesà un nou mapa polític del país. Amb CiU i Esquerra molt compenetrats en l'exercici d'una majoria diguem-ne sobiranista, amb ICV definitivament alliberada del PSC que hi sumà uns vots i una sensibilitat essencials, i amb els socialistes molt descentrats, sense poder-se aliar amb el PP i afectats pel gens anecdòtic trencament de vot d'Ernest Maragall. No sé si acabarà passant res més, però el parlament que aquesta votació perfila és molt diferent del que hem vist fins ara...


Des del principi de la legislatura CiU s'ha repenjat, preferentment, en el PP, en totes les instàncies de l'administració. Ignore si continuarà fent-ho, però m'imagine que li serà molt difícil des d'ara. Podem demanar-nos, doncs, si veurem un solemne canvi de parella de ball, una mena de segona legislatura dins la legislatura.


Alguns dirigents convergents van dir, molt clarament, que aquesta era una majoria alternativa. I efectivament ho és. Però supose que també són conscients que consolidar-la exigeix canvis dràstics en la política del govern. Sobretot en política social.


Tenim, doncs, a mans de CiU una bona part del futur immediat del parlament i, per tant, del país. Després d'aquesta votació el president Mas ha de considerar si vol continuar per la via de refermar les decisions pròpies o no. Si vol que Catalunya seguesca prenent decisions amb independència de què pense el govern espanyol, ara ja sap amb qui pot comptar. Sap que al parlament té una majoria possible, ampliable fins i tot amb Solidaritat, que no posarà cap mena de límit a l'ambició nacional.


I això no és poca cosa.

Mail Obert