Opinió

 

<60/169>

Vicent Partal

16.07.2012

I si Rajoy no arriba a l'any?

Fa vespres que a Madrid hi ha manifestacions de funcionaris espontànies, més o menys. Protesten per les retallades amb un furor que no deixa d'encuriosir-me. Evidentment hi ha funcionaris de tots els colors i estils, però m'expliquen que aquests dies a Madrid els funcionaris més enfurismats són precisament els qui votaven el PP. I aquesta pot ser una situació difícil de gestionar per Rajoy i el seu govern.


Alguns funcionaris pròxims al PP qüestionen ara les mentides que es van creure durant la campanya electoral i s'exclamen en veient que ni el seu lloc de feina no és segur. La decepció per la pèrdua evident de poder adquisitiu, que ells i tots sofreixen, se suma a la crispació que senten en pensar que van derrotar finalment els socialistes i que això, en comptes d'inaugurar una era de felicitat, els ha duts a un pou negríssim d'on no saben si eixiran. I així apareixen cartes indignades, fins i tot de militars o de policies que, en un to més que sorprenent, amenacen d'anar a les 'barricades'.


Al seu costat, però sense confondre-s'hi gens, el Madrid progressista ha revitalitzat l'obrerisme amb protestes com la dels minaires i basteix ràpidament ponts entre la protesta clàssica i els nous moviments articulats al voltant del 15-M. El resultat de tot plegat és que el còctel esdevé explosiu. Cadascú pel seu costat, per raons fins i tot diametralment oposades, però units en la decepció i la ira en relació amb un govern que no pot perdre el prestigi més ràpidament. Ni el control.


Sincerament, no crec que el PP puga aguantar la conjunció d'aquests dos mons, d'aquestes dues protestes. Li serà difícil d'aguantar la protesta diguem-ne progressista, que no pot sinó créixer amb el reguitzell de destrellats que pensa endossar-nos cada dimecres. Però si, a més, s'hi sumen els seus, els qui el PP sempre havia representat i que veuen afectat el seu sagrat tren de vida, aleshores la presència de Rajoy a la Moncloa serà cosa de mesos i prou. 


Ja en parlarem...

Mail Obert