Opinió

 

<60/169>

Vicent Partal

15.06.2012

Nosaltres no som ells (Carta als amics europeus)

Sé que us sorprèn el comportament dels polítics espanyols, sobretot el del seu govern. En aquesta greu crisi que vivim actuen amb una gran irresponsabilitat. Una irresponsabilitat que ha causat problemes greus que ara haurem de resoldre entre tots. Però jo no puc dir que això em sorprenga. Perquè fa dècades que en patesc.


Tot això que ara us sembla tan estrany a vosaltres, no ho és gens per a mi. Els ciutadans de Catalunya, el País Valencià i de les Illes fa molts anys que aguantem la seua estranya manera d’actuar. Us recorde, només a tall d'exemple, que mentre ells continuen obrint trens de gran velocitat que van a ciutats menors i apartades, València i Barcelona encara es comuniquen per una sola via de tren convencional. I això que aporten el 55 % del PIB de l’estat espanyol i tenen el 60 % del trànsit de mercaderies.


Aquesta absurditat econòmica és una de les moltes que fan. I les fan per una raó: encara que ho sembli, Espanya no és un país modern. Continua essent un país atemorit per la seua identitat. Obsedit per a construir com siga la seua identitat nacional. Espanya continua essent un país en què el nacionalisme, el seu nacionalisme, pot justificar les decisions més aberrants. Fins i tot les que van contra la lògica econòmica i contra Europa. Torne al mateix exemple: encara que el Corredor Mediterrani siga prioritari per la Comissió Europea el govern espanyol s’ha negat a invertir-hi ni un sol euro i s’obstina a voler construir un corredor central que passa per Madrid però que Europa no vol.


Us ho hem explicat repetidament. Això i l’enorme espoliació fiscal que fan dels nostres recursos. I la constant agressió a la nostra identitat, sobretot a la llengua catalana, contra la qual tenen una obsessió malaltissa. I la baixa qualitat de la democràcia espanyola. Però sé que era normal que us pensàsseu que exagerava. Ara ja ho heu vist. Heu vist els seus defectes i ara en sofriu com nosaltres en sofrim des de fa molt i molt.


La nostra societat viu un moment molt important. Especialment a Catalunya on la voluntat de constituir una república pròpia ja és majoritària. El nostre futur sabem que depèn únicament de nosaltres, i nosaltres decidirem democràticament quin. Però avui us demane que prengueu nota del seu comportament, perquè sé de cert que això us ajudarà a entendre la nostra voluntat de no continuar subordinats a ells. Però, sobretot, us demane que no us confongueu ni ens confongueu: nosaltres no som ells.

Mail Obert