Opinió

 

<54/169>

Vicent Partal

02.11.2012

Puerto Rico interdependent

Puerto Rico pot fer dimarts un pas més per complicar-nos la vida, als catalans, en la nostra peculiar discussió sobre la interdependència. Si fins ara la figura de l’estat lliure associat semblava atractiva a alguns dels qui no gosen, o no volen, parlar d’independència, a partir de dimarts els porto-riquesos poden fer un pas més enllà votant per l’estat lliure associat... sobirà, propugnat per ELA Soberano.


Els porto-riquesos faran dos vots dimarts. El primer per a decidir si els plau l’actual situació d’estat lliure associat o no. I si el resultat és que no, per a saber quina és l’alternativa. Sobre la taula hi ha tres opcions: la primera és la integració directa als Estats Units (en tal cas, en serien l'estat que fa cinquanta-u), la segona és la independència pura i dura i la tercera, aquesta proposta d’estat lliure associat sobirà.


De fet, és una adaptació de la proposta confederal, més o menys. A diferència de la situació d'ara, en què l’entramat legal dels Estats Units preval sempre sobre el de Puerto Rico, si s’aprovava la fórmula d'ELA Soberano, hi hauria dues nacions sobiranes i iguals que pactarien els termes d’una col·laboració... interdependent. Suposant que els Estats Units volguessen fer cas de la voluntat dels porto-riquesos.


Alerta, doncs, dimarts. Que potser encara haurem de parlar de tot plegat.

Mail Obert