Opinió

 

<54/169>

Vicent Partal

24.10.2012

Rajoy contra Mas: la campanya atípica

No ha passat ni una setmana de les eleccions gallegues i basques i sembla que hagen començat les catalanes. Per a Rajoy, vull dir. Ahir el president del govern espanyol es va llançar per primera vegada a l'atac contra Mas i va dir al Senat coses que no havíem sentit fins ara. Com ara que el president català li havia fet xantatge (no ho va dir així, però s'entenia) o que per interessos de partit s'aprofita del debat independentista (tampoc no ho va dir així, però també s'entenia). Les eleccions, doncs, poden anar pel camí de ser un autèntic combat dels caps. Entre ells dos.


Perquè seran unes eleccions atípiques, en què el segon partit està en coma. El PSC no pensa sinó a caure tan poc com siga possible, però va als comicis amb moral de derrota i amb la por ben marcada. Fins i tot si queda segon, semblarà que siga un desastre. Els de Pere Navarro s'han posat tots sols fora del carril central i el cafarnaüm que tenen organitzat a Madrid certament no els ajuda gens. Ningú no n'espera res, d'ells, i això és una molt mala notícia per a qui vol ser l'alternativa.


El bloc independentista, per una altra banda, ja s'anul·la tot sol. No ho sé, si les enquestes l'encerten, no tinc manera de saber-ho, però és evident que tres candidatures competint més o menys pel mateix espai és una aposta poc prudent. Solidaritat i la CUP posen la barrera de l'èxit a entrar al parlament i Esquerra a ser sola al parlament. Mas és lluny...


I anul·lats socialistes i independentistes, l'únic espai polític clar, ben definit i disposat a plantar batalla és, paradoxalment, el del Partit Popular. El PP apareix com l'únic 'sparring' sòlid d'un Artur Mas que somia la majoria absoluta, com els únics que volen atacar-lo i saben com fer-ho.


Però, contra Mas, Alícia Sánchez Camacho és poca cosa. I potser per això Mariano Rajoy en persona va començar ahir la batussa. O potser és que a Madrid algú ha entès que, l'única possibilitat d'aturar la majoria absoluta de Mas, la té el PP i ha decidit de posar tota la carn al foc. Veurem un altre Rajoy a partir d'ara? Aposte que sí. Molt més actiu, molt més agressiu i molt més decidit. Amb moltes ganes de convertir les eleccions en un immens Mas contra Rajoy. Cosa que, dit siga de passada, a tots dos els convé molt.

Mail Obert