Opinió

 

<51/169>

Vicent Partal

28.11.2012

Responsabilitat

Els electors hem decidit un parlament complex. Els responsables en som nosaltres tots sols, i això ha de quedar clar. Ara, no s'hi val a demanar miracles, doncs. Hem enviat un missatge clar a la nostra classe política i ara l'hauran de gestionar des de la dificultat aritmètica i programàtica que cada papereta ha contribuït a configurar i que hauríem de reconèixer que és molt grossa. Demanar-los responsabilitat i coherència, doncs, hauria d'anar acompanyat, de bell antuvi, del nostre reconeixement de les dificultats amb què es trobaran.


Però demanaré responsabilitat. Especialment als grups que donen suport al procés del referèndum i molt especialment a Convergència i a Esquerra. A ells dos perquè ICV-EUiA i CUP ja van dir durant la campanya que no estaven disposats a facilitar un govern presidit per Mas.


CIU i ERC, doncs, tenen el difícil paper de fer que el referèndum no s'encalle. I no és senzill per a cap dels dos. De moment, Mas i Junqueras han indicat una disposició a negociar que és un bon indici. Perquè són els dos partits principals del país, els capdavanters del centre-dreta i del centre-esquerra, el partit del cap de govern i el partit del cap de l'oposició. Però no ens enganyem: una entesa mútua és, ara mateix, lluny de ser fàcil.


Tot amb tot, hi ha un objectiu comú i compartit, que és el de fer el referèndum. Aquest hauria de ser el pal de paller de qualsevol acord. Però no es pot fer el referèndum demà. Cal preparar-lo amb temps i a la perfecció, i això vol dir governar en un moment en què no hi ha recursos, i menys que n'hi haurà encara. Mas, per tant, ha de renunciar a la política d'austeritat, si vol que Esquerra s'hi acoste, i Esquerra ha d'entendre que no pot no tancar-se si vol que CiU se li pose al costat.


És, per tant, l'hora de la política amb majúscules, l'hora dels grans polítics. CiU i ERC han de demostrar que tota la gent que els va votar amb el convenciment que, fent-ho, acostava el país a la independència no s'equivocava. Però sapiguem que tenen, tots dos, opcions múltiples i diverses al davant. Poden, l'un i l'altre, tirar endavant el referèndum o fer-lo inviable. I crec que puc dir que, tot i reconeixent que els ho hem fet molt difícil, avui som molts els qui esperem i confiem que sàpiguen convertir la complexitat d'aquest país en una força positiva, en un salt endavant definitiu.

Mail Obert