Opinió

 

<49/169>

Vicent Partal

04.02.2013

Després del bipartidisme

És més que probable que l'escàndol Bárcenas pose fi al bipartidisme espanyol. No és que PP i PSOE desapareguen --de moment, no sembla que la cosa puga arribar tan enllà--, però sembla inevitable que en baixe en picat el suport electoral. I això serà tota una novetat, perquè probablement l'estat espanyol es trobarà obligat a fer un exercici que ha rebutjat des del final del franquisme: un govern de coalició.


L'estat espanyol és l'únic d'Europa que no n'ha tingut mai cap, de govern de coalició, cosa que ja és ben significativa. El disseny de la transició volia dos grans partits, potents i poderosos, i ben poc diàleg --contra allò que diu la mitologia. Que manàs l'un o l'altre, però sobretot, sobretot que algú manàs rotundament. Amb mà de ferro: l'eterna desconfiança del poder madrileny envers la ciutadania es manifestava també en això.


A fora, en allò que alguns en diuen la perifèria, la realitat ha estat ben distinta, i això també vol dir coses. A Galícia, a les dues comunitats basques i a les tres nostres els parlaments són ben plurals i sovint han reclamat coalicions de govern --algunes, particularment complexes. A Espanya, però, tot o gairebé tot s'ha limitat al PP i al PSOE, amb IU com a crossa instrumental a l'esquerra només en algun moment, però sense accés al govern de debò, a la Moncloa.


Ara veurem què passarà. Esquerra Unida clarament pujarà, igual com els nacional-populistes d'UPyD, tret que les llibretes de Bárcenas els acaben passant factura també a ells. Però podem esperar l'aparició de sorpreses? D'alguna mena de Berlusconi, per dir la pitjor que podria arribar?


És una pregunta. Perquè si una cosa sembla clara és que l'afer Bárcenas és tan gros que és impossible d'imaginar que no acabe passant res de res.

Mail Obert