Opinió

 

<49/169>

Vicent Partal

30.01.2013

Els obsessos

Els espanyols deuen tenir el nivell de nacionalisme en la sang més alt del món. Si això es pogués bufar, estic segur que faríem el ridícul, al seu costat, perquè tenen una obsessió infinitament superior a la nostra. De llarg. Però, com sap tothom, la manca de moderació sol tenir efectes col·laterals. N'és un –continuant amb el símil automobilístic-- que no frenes quan toca. Com els ha passat ara en això de la representació exterior.


Perquè pretendre controlar la feina dels nostres governs a l'exterior és, literalment, per a riure. Avui no hi ha ningú que no tinga una política exterior. En té el Barça i en té la confederació d'empresaris hotelers de Benidorm. En té l'ONG més petita del país i l'Institut d'Estudis Catalans. I els criadors de porcs i els fabricants de material pirotècnic. I CiU i el partit extraparlamentari més petit. I les patronals i els sindicats... Simplement perquè en aquest món on vivim ningú no pot viure sense ser al món, renunciant a intervenir-hi. I, essent això d'aquesta manera, com volen que un govern, ni més ni menys que un govern, en reste al marge?


Aquesta proposta de controlar l'activitat exterior de les generalitats i el govern balear és simplement ridícula. Impossible de defensar en la globalització i impossible de defensar des d'una concepció racional de la democràcia. Ningú amb una mica de trellat i un mínim coneixement de com funciona la societat del segle XXI no podria acceptar una tal amputació de la capacitat de maniobra; hi insistesc: de la capacitat de maniobra del país i de qui siga.


Haurem de convenir, per tant, que en aquest tema a algú se li n'ha anat la mà. A Madrid.

Mail Obert