Opinió

 

<47/169>

Vicent Partal

15.03.2013

Una vergonya de 37.500 milions d'euros

Estic content de la sentència europea que declara il·legal i abusiva la llei hipotecària espanyola. Especialment si avui mateix s'aturen els desnonaments. És una batalla guanyada per la tenacitat d'uns grups dignes de màxim respecte i que avui hem de felicitar vivament. Des de la societat, a poc a poc, ha estat possible de derrotar els interessos de la gran banca. Molt bé.


Però, dit tot això, el problema és que no hi ha marxa enrere i en aquest sentit cal denunciar que els bancs, per bé que no tots, hagen aprofitat aquests anys de legislació il·legal per guanyar una pila de diners, a costa del patiment dels clients i ciutadans.  


Ahir Mariano Rajoy es va apressar a dir que, precisament per això, perquè era il·legal, es canviaria la llei. Molt oportú. I els bancs van mostrar la pitjor cara amb un comunicat infame que passava la culpa als notaris i als registradors. Insòlit i lleig. El problema és que aquesta il·legalitat ha estat consentida i emparada políticament. I el problema és que les institucions financeres han allargat la usura tant com han pogut, sabent que un dia algú els pararia els peus, però que mentrestant anaven fent negoci.


I les xifres fetes públiques sobre el 'negoci' del desnonament fan feredat i indignen. Segons un informe de la PAH en cada execució hipotecària, un banc obté un benefici net de 125.000 euros de mitjana, que, multiplicats pels 350.000 desnonaments dels darrers quatre anys, dóna una xifra de 37.500 milions d'euros. Sense comptar interessos. 


I això s'ho quedaran. Malgrat la sentència europea.

Mail Obert