Opinió

 

<47/169>

Vicent Partal

07.03.2013

La frontera del bon dia

Un dels moviments de defensa de la llengua més reeixits de Mallorca i de les Illes s'implanta avui al País Valencià. Aquest migdia a les universitats i a la vesprada a les escoles, tot de valencians s'abraçaran per la llengua. Serà un primer gest col·lectiu que promet una defensa llarga i sostinguda de l'idioma comú. El gest, la implantació, és significatiu. No recorde que mai una iniciativa valenciana o mallorquina s'hagués implantat després a l'altre territori sense passar pel Principat. Supose que vol dir coses.


Evidentment, l'agressió contra la llengua és igual al País Valencià que a les Illes. Però no és gaire diferent tampoc de l'agressió al Principat. Certament, tenir el govern 'autonòmic' a favor és un gran què. Però l'estat el tenim tots contra, tots els catalanoparlants que vivim a l'estat espanyol. Per això la campanya dels 'Enllaçats' també s'implantarà --no avui, sinó dissabte-- al Principat i a Catalunya Nord.


Segurament que el Principat ja veu l'eixida clara i ho fia tot al procés d'independència. A la resta del país la situació, tanmateix, és diferent. I per això, tal volta, mallorquins i valencians ens trobarem cada dia més condemnats a entendre'ns i a conjugar-nos.


Ningú no ens ha regalat ni ens regalarà res. La feina la tenim a les nostres places i carrers, a les nostres aules, als nostres casals, a les nostres festes i als nostres llocs de treball. Però aquesta aliança valenciano-balear no hauria de fer oblidar a ningú que els responsables de l'esdevenidor del català arreu són tots els qui el parlen. Perquè, pel que fa a la llengua, l'única frontera que podem respectar és la que marca la gent dient 'bon dia' quan tu li dius 'bon dia'.

Mail Obert