Opinió

 

<47/169>

Vicent Partal

04.03.2013

Línies vermelles a TV3

La notícia que desapareixeran les corresponsalies de TV3 a les Terres de l'Ebre, al Pirineu-Andorra i a Catalunya Nord ha originat una onada d'estupor i d'indignació. Bona part dels seguidors més fidels de la cadena han restat desconcertats i dolguts en veient com trepitjava una línia vermella òbvia i clara. Sense aquestes corresponsalies, TV3 és una televisió pitjor, que compleix pitjor el servei públic que té encomanat, que respecta menys la diversitat interna del Principat i que ignora més la resta de territoris catalanoparlants.


TV3 no ha estat mai la televisió dels Països Catalans, però no hi ha hagut cap televisió tan a prop de ser-ho. I, en aquest sentit, la desaparició dels periodistes que cobrien l'actualitat informativa d'Andorra i Catalunya Nord és molt greu. Sense Pere Codonyan, TV3 no és una televisió més catalana, ans més espanyola. I això és simplement incomprensible en aquesta època que vivim. 


I, tanmateix, la cosa no ve pas d'ara. A Mallorca només es veu una cadena subsidiària i al País Valencià encara és pitjor: no hi ha cap prova que la CCMA tinga interès a tornar-hi a emetre, malgrat la victòria judicial d'ACPV. Fins i tot qui sap si les actuals corresponsalies de TV3 a València i a Palma no seguiran el camí de Perpinyà. Des que va nàixer, el 1983, mai com avui TV3 no havia semblat disposada a assumir el paper de simple emissora televisiva d'un govern autonòmic espanyol. Supeditat a la mentalitat espanyola i al marc informatiu espanyol.


La presència a Perpinyà i a Andorra, la consciència que emetia de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó era allò que feia de TV3, també al Principat, una televisió única. I l'atenció al territori, la cura de no ser una cadena simplement barcelonina. TV3 no és, ni ho serà mai, una televisió única perquè emeta la Fórmula 1 o films i sèries americans. Ho ha estat perquè semblava que era la televisió descontaminada, la que ens explicava el món amb una mirada pròpia. Ben cert que no ho era prou, encara. Però així com actua aquests dies de segur que no ho serà. I anirem pitjor cada volta.


Governar és prendre decisions i algú ha decidit que calia estalviar diners a TV3 atacant-ne els fonaments, els principis. Disminuint greument la preocupació pel territori i deixant en blanc els catalans del nord --sense cap canal a què referir-se d'ara endavant. Estic segur que en el pressupost de TV3 hi havia mil racons d'on traure l'equivalent a aquests diners, i és això, precisament, que em preocupa més. Pel que té de simbòlic i pel que explica sobre els qui hi manen.

Mail Obert