Opinió

 

<31/169>

Vicent Partal

20.01.2014

Les primàries com a pegat

El desprestigi del sistema de partits és evident. Totes les enquestes d'opinió són contundents a l'hora d'expressar el desencant dels votants pel funcionament dels partits polítics. Especialment per la repercussió negativa que té sobre la democràcia. 


És un llast més d'aquesta transició que algun dia espere que perdrem de vista. Els qui la van dissenyar van creure, i segurament era lògic de pensar-ho aleshores, que per a passar de la dictadura a allò que va venir després calia molt de control social i polític. Volien poques veus i que aquestes poques veus poguessen posar-se d'acord de seguida, donar ordres contundents als afiliats i aconseguir que les complissen. En benefici de l'estat, és clar; no necessàriament de la gent.


Però, com tantes altres coses, aquest objectiu i el mètode que es va dissenyar per assolir-lo és molt contraproduent, un gran desastre, quaranta anys després. Per a refer la confiança ciutadana necessitem un sistema més transparent, molt més democràtic, plural i participatiu, adequat a l'era que vivim. I tanmateix, la majoria dels partits més que acostar-nos-hi ens n'allunyen. Ens n'allunyen amb pràctiques nocives que alhora els fan més febles, com més va més tancats en ells mateixos, intel·lectualment més empobrits, socialment més sords, políticament més inoperants.


Hi ha partits que veuen en les primàries un pas en el bon camí. Aquests dies, per exemple, els socialistes valencians i catalans o Compromís emprenen sengles processos per a les europees o les municipals, i alguns altres grups més d'esquerres proposen alternatives encara més riques i plurals. És una evidència, una prova, que el malestar ha arribat a les cúpules, però no n'hi ha prou, ni de bon tros. Des del sistema de finançament fins a les lleis electorals, cal reformar urgentment el sistema de cap a cap si no volem continuar enfonsant-nos en el pou. Les primàries, en aquest sentit, són un pegat. Interessant, però pegat al cap i a la fi.

Mail Obert