Opinió

 

<164/169>

Vicent Partal

26.03.2004

.cat

L'ICANN ha pres en consideració la possibilitat de crear un domini nou a internet que identificaria les webs en llengua catalana. El possible funcionament, aquest any mateix, del domini .cat a internet és una esperança concreta que hauria de permetre als internautes de llengua catalana de reconèixer-nos i de fer-nos visibles a la xarxa global.
Des que Jordi Adell va confeccionar la primera web del nostre país les coses han canviat molt. Adell va confeccionar la pàgina de la Universitat Jaume I de Castelló en un moment en què, a tot el planeta, el nombre de pàgines web era inferior a cent. La va fer, segons que recorda, bàsicament en anglès, amb algunes parts en català. En aquell moment era normal. Amb cent webs a tot el món l'únic idioma viable era l'anglès.
D'això, ara fa onze anys. Però de seguida, tan bon punt internet va esclatar, la presència del català i el marcat component local dels usos de la xarxa es van fer inqüestionables.
Ara el català és una de les llengües més usades d'internet, i la comunitat dels usuaris, dels internautes, de llengua catalana ha demostrat sobradament la seva capacitat organitzativa i el seu dinamisme. Havent-se obert la porta a un domini propi de tres lletres, és normal que haja desencadenat una tan gran reacció favorable. Sense renunciar a un domini de dues lletres, el .cat pot servir per identificar-nos de cara enfora i per reforçar-nos de cara endins. Per ser més visibles encara. Per passejar-nos per la rambla 'global' tal com som.

Mail Obert