Opinió

 

<164/169>

Vicent Partal

04.03.2004

Nuhu Ribadu és el nostre home

Fa molts anys que rebem aquest mail. Amb variants ben diverses. Ara ja arriba de força països, però al principi el gran focus era Nigèria. Generalment ofereix una enorme quantitat de diners provinents del petroli en canvi d'enviar-ne uns pocs per a resoldre un problema aparentment banal. Sembla mentida, però milions de persones de tot arreu del món hi han picat. Tantes, que el frau dels correus nigerians ha esdevingut una peça clàssica de les històries d'internet i un problema concret del govern d'aquest país africà.
De l'amplitud del fenomen, en dóna idea aquesta pàgina de la Coalició Anti-419, que explica el munt de trampes que s'han fet, ofereix una col·lecció de versions diferents del mail, o explica que aquest frau deu haver mogut, si més no, cinc mil milions de dòlars, que han anat a parar a les mans de qui no toca. Dels tramposos.
El govern nigerià, després de més de vint anys de funcionament d'aquest frau (per carta, fax o internet), finalment ha decidit de posar-s'hi. I ha descobert que hi ha prop de 100.000 nigerians involucrats en la cadena que el fa possible. I, en conseqüència, ha encarregat a la Comissió de Crims Econòmics i Financers de perseguir-los. Més concretament, ha nomenat Nuhu Ribadu perquè posi fi a tot plegat. Encomanem-nos-hi, doncs, que fa falta netejar la xarxa de mails no demanats..., si volem que funcione de debò i siga eficaç.

Mail Obert