Opinió

 

<144/169>

Vicent Partal

04.10.2005

Tenir raó és una cosa, que te la donen, una altra

Konrad Adenauer, per molts el fundador de l'Alemanya contemporània, va deixar escrit que en política no importava si tenies raó o no en tenies. Que allò que importava, deia el canceller, era que els altres te la reconegueren. La raó.
Això s'aplica, sens dubte, a la política del dia a dia, amb minúscula. Però encara més a la gran política. Encara no ha passat un cap de setmana de l'aprovació de l'estatut, i ja ens van dient en tots els dialectes imaginables de la llengua dels veïns que res, ben res. Que no ens pensen reconèixer, ni en broma, l'estatut aprovat, segons Mas, fent un acte de sobirania. Fins i tot ens posen els sabres al davant.
Un dels arguments que el conseller Saura anava repetint a tort i dret era que no seria possible d'oposar-se a un estatut aprovat d'una manera tan general i amb tant de suport. Ai!, i tant que ho és. Saura es pensava, pobret, que el quadripartit carregava de raó el país. Si haguera llegit Adenauer (de tant en tant va bé llegir la gent de dretes...), ara estaria més preparat per al disgust.

Mail Obert