Opinió

 

<144/169>

Vicent Partal

13.09.2005

Franco a la Pobla de Vallbona

Ahir a la nit, ahir, l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona va retirar definitivament el bust del dictador Franco, que encara presidia una de les places del poble. Ho torne a dir: ahir. Aquest bust era el darrer monument franquista que restava en un espai públic valencià. M'alegra que haja desaparegut, però em demane com podem haver consentit que passaren tants anys. La Pobla és a la vora mateix del meu poble, i sóc testimoni que el bust era objecte d'agressions constants. Però el cas és que ha aguantat trenta anys llargs. I n'hi ha que encara aguanten.

Jo mateix, una vegada, vaig tirar un bon doll de pintura vermella sobre el bust, emparat en la nit i formant part d'una colla d'indignats ciutadans amb voluntat excessivament redemptora. Parle de fa molts anys, però això passava sovint. Podríem dir que, a la Pobla de Vallbona, el cap de Franco ha estat representatiu, sobretot, de la por d'alguns. No és que no s'haja intentat: l'han pintat una vegada i una altra, han intentat tombar-lo, hi han enganxat tota mena de productes..., però els consistoris municipals que han anat passat aquests trenta anys mai no el treien. Per afinitat ideològica o per por. I allà s'estava amargant-nos la vista cada dia.

I tal com era d'esperar, ahir, quan finalment el varen traure no va passar res, segons que m'expliquen. I tinc la seguretat que, si l'hagueren tret fa vint anys, tampoc no hauria passat res i ens hauríem estalviat tots, sobretot els ciutadans del Camp de Túria, el mal tràngol de veure'l tots aquests anys. La prudència en algunes ocasions és molt mala consellera.

Mail Obert