Opinió

 

<144/169>

Vicent Partal

21.09.2005

Quan ens toca ser incoherents

Molts valencians estarem contents, si les corts espanyoles retoquen l'estatut aprovat per les corts valencianes. Especialment si rebaixen el sostre electoral al tres per cent i eliminen les clàusules secessionistes (lingüístiques...). Però això no deixa de ser una contradicció important. Perquè, per una altra banda, defensem que no es toque l'estatut que s'aprove al Principat.
Portaré la càrrega de la contradicció, doncs. Perquè hi ha una qüestió de base essencial i que s'ha d'explicar: la clàusula que exigeix un cinc per cent dels vots per a accedir al parlament valencià. Tan sols si obté el cinc per cent dels vots a tot el país pot ara un partit entrar a les Corts Valencianes. I aquesta clàusula, única a tot l'estat espanyol, ha distort la nostra realitat aquests darrers trenta anys.
Si la barrera fos del tres, com a tot arreu, el Bloc Nacionalista, Esquerra Unida i possiblement més partits haurien pogut entrar a les corts i segurament al govern. I ara el PP no manaria. Amb això, el país de segur que no fóra aquesta cosa fofa que Camps i Pla volen fer veure que és.
Curiosament, en aquests moments, la relació de forces a Madrid ens és més favorable que no pas a València. I això ara es pot aprofitar i ser útil en aquest debat.
Incoherentment útil, això sí...

Mail Obert