Opinió

 

<129/169>

Vicent Partal

15.02.2007

Vols que fan molt mal

George Bernard Shaw va deixar escrit allò que la democràcia és el sistema que ens assegura que ningú no ens governarà millor que no ens mereixem. És possible. Però a vegades hi ha situacions permeses, consentides per alguns i no prou combatudes per tothom, que ens haurien de fer reflexionar. És el cas dels vols de la CIA, dels vols secrets de la CIA. És cert que el Parlament Europeu s'ha plantat, però no ho és menys que durant uns quants anys s'ha portat a terme una operació tenebrosa que, si la prenem com a mesura de la talla dels qui ens governen, ens hauria d'atemorir.

Ja ho sé que no són iguals els qui ho han consentit i els qui hi han participat o que han enviat policies a fer interrogatoris a Guantánamo. I encara menys són iguals els qui no ho han sabut a temps o no ho han pogut evitar. Però l'esquerda que obre una operació de segrestos il·legals a escala mundial com aquests ens fa mal a tots plegats, i més val que en siguem conscients.

Ens fa mal, en primer lloc, perquè ens demostra que poc que controlem els recursos del poder i que poc que podem fer per aturar-ne la cara més monstruosa, quan apareix. M'alegra, i molt, que eurodiputats nostres com Ignasi Guardans i Raül Romeva hagen participat activament en la denúncia d'aquesta operació. I encara m'alegra més quan constate que són capaços de fer-ho des de posicions ideològiques tan diferents, i alhora de sentiments tant pròxims. Avui és, precisament, un dels dies en què la pregunta de què ens serveix Europa pren una enorme dimensió positiva. Però, dit això, cal reconèixer que l'abús s'ha pogut perpetrar i que no hem pogut fer tots plegats sinó reaccionar-hi. Fa por, sincerament. Fa por de veure on poden arribar governs democràtics quan perden de vista els principis bàsics que haurien d'inspirar la democràcia.

I fa por especialment perquè deslegitima. Deslegitima sobretot a l'hora de defensar la democràcia allà on més cal, als països que no en tenen. És evident que a l'Orient Mitjà viuen una situació explosiva, però precisament per això cal no posar-hi més benzina. Quina lectura poden fer des d'allà de les nostres institucions, de les nostres regles de govern, a la vista d'actuacions com aquesta, o com l'existència de Guantánamo? Per una banda volem portar la democràcia i per una altra actuem al marge de la democràcia? Fa de mal pair.

Els vols de la CIA, els segrestos de la CIA, fan molt de mal a la causa que diuen que volen defensar i tiren per terra molts esforços de molta gent. Per sort, tot i que ha costat, hem estat capaços de treure-ho a la llum pública i condemnar-ho. Però el preu que haurem de pagar per la inconsciència i la supèrbia d'alguns és molt car. Massa car.

Mail Obert