Opinió

 

<129/169>

Vicent Partal

08.02.2007

'Volverán banderas victoriosas...'

Això deia un himne franquista que ens havíem d'empassar avui sí i demà també, a l'entrada de classe a l'escola. La cançoneta em va tornar al cap en veure la manifestació de dissabte a Madrid, i se m'ha fet concreta del tot en saber que Roberto García-Calvo, un dels membres del Tribunal Constitucional espanyol resulta que tingué de primer càrrec públic el de 'Jefe Provincial del Movimiento' d'Almeria, l'any 1976. Ostres!, els espanyols posen un home dels capi fascisti de guardià de la constitució 'democràtica'? Em sembla que aquest fet explica més coses que uns quants volums d'espessa literatura.

Aquest Roberto García-Calvo és magistrat del Tribunal Constitucional espanyol des del novembre del 2001, a proposta del PP. A les seues biografies, localitzables des del Google, s'amaga amb prudència aquest fet. En tan sols una es fa constar que aquest senyor, nascut a El Bierzo, va ser governador civil d'Almeria l'any 1976, càrrec que implicava ser cap provincial del Movimiento franquista. El va nomenar, ni més ni menys, Arias Navarro, aquell que va llegir plorant el testament del dictador a la TV única. Poc engany pot haver-hi, doncs, sobre el grau de la seua consciència política. Acceptar el càrrec de Jefe Local del Movimiento, quan arreu bullia la voluntat democràtica, i acceptar-ho de mans d'Arias Navarro diu ben clarament que aquest senyor era un franquista notable. I ara aquest mateix senyor és membre, ni més ni menys, del constitucional??

No diré que hauria de ser a la presó ni inhabilitat, jo això no ho crec. Però em sembla indiscutible que, la defensa de la constitució, no la pot fer un personatge lligat a un càrrec important de la dictadura fanquista. No hi pose cap inconvenient, al fet que siga jutge o qualsevol altra cosa. Però membre del Tribunal Constitucional em sembla inaudit. Em sembla inaudit que això puga passar (sí i també que un ministre de Franco, que assistia a consells de ministres en què se signaven penes de mort, puga haver estat president de Galícia i tantes coses més). Però aquest cas, simbòlicament, és desorbitat: posen el llop a vigilar les ovelles i ningú no diu res i tothom ho accepta sense motar. Mare de déu, senyor! Que a pler devia sentir-se mirant per Telemadrid aquella mar de 'rojigualdas', aquest Garcia-Calvo!

Mail Obert