Opinió

 

<129/169>

Vicent Partal

30.01.2007

Les quatre amenaces a Microsoft

Microsoft posa avui al carrer el Windows Vista, la seua aposta més important en uns quants anys, en la qual s'hi juga molt. Amb aquest nou sistema operatiu vol continuar essent la capdavantera indiscutible dels ordinadors, però, malgrat el domini gens discutit que encara avui usufructua, té amenaces molt clares i concretes al davant: Google, Línux, Apple i la seua pròpia manca d'innovació.

Segurament que Google és la més gran de totes les amenaces a Microsoft. No sols per allò que és avui (que és molt), sinó per allò que pot arribar a ser demà. El tantes vegades rumorejat sistema operatiu web de Google pot tenir una possibilitat única de colar-se als ordinadors de mig món, a recer de l'èxit del cercador i dels altres serveis que el gegant californià ha creat aquesta darrera dècada. Tret de Microsoft, segurament que no hi ha cap companyia al món que siga tan a prop de la pantalla de tanta gent com Google. L'empenta de Google, a més, és difícil de seguir, per la gran velocitat d'innovació que imprimeix a la seua factoria.

Innovació en la qual Apple competeix des d'un altre territori, segurament igual de perillós per a Microsoft. Els de la poma sembla que són els primers a haver entès que, avui, els ordinadors són cada vegada menys computadores i més centres de la vida digital. Fotos, vídeos, música, l'iPod, el pròxim iPhone, l'AppleTV..., la bateria d'apostes espectaculars i d'èxit d'Apple sembla inacabable i el porten a uns índexs de popularitat que no havia assolit mai. És cert que la seua gran mancança és la d'un múscul financer comparable al de Microsoft, però no tot són diners en aquest món.

I això, ho demostra, i de sobres, Linux, un sistema que encara té molt de cooperatiu i de col·laboratiu i que cada dia guanya més estabilitat, credibilitat i capacitat. No hi ha cap dubte que encara és molt lluny de poder ser considerat una alternativa senzilla per un usuari normal i corrent, però el temps passa molt ràpid i Linux té la simpatia d'una enorme comunitat de desenvolupadors i de 'fans' de la tecnologia que li asseguren uns ritmes de reciclatge que cap dels competidors no pot ni somniar.

Separadament, cadascuna d'aquestes amenaces és forta, però totes juntes, fins i tot sense coordinar-se, constitueixen un desafiament notable per a Windows. La companyia de Bill Gates ha perdut ja aquella aura d'empresa segura i alhora innovadora que tenia fa dècades i aquest, més encara que els seus competidors directes, és l'envit més difícil que ha de superar. Windows Vista és, en aquest sentit, una aposta que no pot fallar. Perquè, si no l'encerta (i ho veurem a partir d'avui), començaran a ploure-li dificultats per tots costats.

Mail Obert