Opinió

 

<120/169>

Vicent Partal

29.04.2008

Això dels pirates

Escolte un debat curiós sobre els pirates somalins que han segrestat amb les armes a la mà un vaixell basc. Segons que diuen a la ràdio uns senyors, membres del partit socialista, 'és possible' que el govern espanyol haja pagat diners als pirates per salvar la vida dels pescadors. I la preocupació que expressen és que el PP no en faça política, d'això. Diuen que la vida dels pescadors passa al davant de qualsevol cosa i que pagar era qüestió d'eficàcia i prou. Hi estic d'acord. La vida dels pescadors va al davant de tot. Però la resta em pareix espectacularment hipòcrita. Enmig de tant de bla-bla antiterrorista resulta que, si els segrestadors són pirates, sí que es pot negociar i àdhuc pagar?

No vull fer-hi gens de brometa, sobre la qüestió. La perspectiva de ser segrestats per pirates a la banya d'Àfrica ja és prou dura per si sola. Aquells pescadors bascos (sí: bascos) van passar moltes hores apuntats amb metralladores davant uns personatges que, segons que conten ells mateixos, no paraven de fer-los gestos clars que els volien matar. Si els han salvats d'aquesta passada, n'estic content i em sembla que era això, treure'ls d'allà, que calia fer abans de tot i per damunt de tot. Però, segons que es veu, no hi ha hagut cap batalla ni cap assalt ni cap atac mariner. Sembla que tot s'ha limitat a pagar 1,2 milions de dòlars, i au! Ningú, en aquest cas, no ha dit res ni ha brandat la retòrica contra la violència.

I això sí que em sorprèn. Em sobta, per exemple, que els diaris nacionalistes madrilenys siguen tan comprensius. Tant que ni tan sols acaben d'explicar la cosa com ha anat i no collen gens el govern socialista. A mi, aquest segrest em sembla una escena tan terrorista com la que puga ser protagonitzada per personatges semblants que tenim molt més a prop, o més aterridora encara. Però, en canvi, ací no passa res. Paguem i callem tots plegats. I l'argument diguem-ne sòlid, que circula i fan córrer, sembla que és que això ha anat així perquè els pirates no són polítics. Seria una explicació, és cert, però aleshores no hauríem de convenir que els altres ho són, polítics...?

Mail Obert