Opinió

 

<120/169>

Vicent Partal

12.03.2008

A l'esquerra del PSOE

El bac rebut per Esquerra ha tapat el resultat no menys dur que ha atuït Iniciativa i Esquerra Unida. Des del retorn de la democràcia mai l'esquerra del PSOE no s'havia reduït tant quant a representació, i no hi ha cap estat europeu on el desert, més enllà del socialisme, siga tan nítid. Per això Iniciativa al Principat i al País Valencià, i sobretot Esquerra Unida a tot arreu, han quedat tan tocats. Es veuen incrèduls, sorpresos, enutjats. Però ara poca cosa poden fer, tret de repensar-ho tot i travessar el desert.

L'esquerra que ara anomenem ecosocialista sembla que haja quedat a mig camí de moltes coses i que haja viscut massa dificultats en poques dècades. Va viure un gran desencís amb l'arribada de la democràcia. La història no li va ser justa, després del gran esforç que havia fet per oposar-se a la dictadura; també va pagar cara la responsabilitat d'haver acceptat el marc que dibuixava la monarquia hereva del franquisme. L'ensorrada del món comunista va arrossegar, així mateix, una part de la seua mística, malgrat la crítica majoritària i pública que li arribava, des de feia dècades, de l'eurocomunisme, majoritari a occident. I l'ecologisme, a diferència d'allò que ha passat en alguns altres estats europeus, no ha pres prou cos entre nosaltres per ser un relleu ideològic de pes. Si a tot això, hi sumem les cícliques batalles internes (la darrera al País Valencià, en vespres d'aquestes eleccions), la dificultat per a fixar i engrandir un espai a l'esquerra del socialisme es veu amb claredat.

I tanmateix aquest espai existeix al carrer i és ben viu. Però, al mateix temps, i això es nota en els processos electorals, actua emporugit per l'eficaç xantatge emocional del PSOE contra el PP i per la impossibilitat de pactar amb ningú que no siga el PSOE. Tot plegat es resol en la imatge que el converteix en una simple 'marca blanca' dels socialistes, una imatge, i una realitat!, que no ajuda al creixement de l'espai ecosocialista, sinó que més aviat l'ofega, perquè apareix com un simple reducte subsidiari. Sobre això, també hauran de reflexionar-hi a fons algun dia (i vista l'OPA de ZP, potser ara seria un bon moment).

Mail Obert