Opinió

 

<120/169>

Vicent Partal

26.02.2008

I d'això, en diuen debat?

Allò que m'espanta més de debats com el que ens van oferir ahir Rajoy i Zapatero és que cap dels dos no tinga la més mínima intenció de modificar el discurs propi. Un debat hauria de ser un diàleg, i a un diàleg, hi vas amb la voluntat de posar a examen allò que tu penses, fins i tot amb ganes que el contrincant et regale arguments per a millorar-ho. Era això que s'entenia abans per debat. Ara sembla que no.

Ara hi ha unes patrons que ho marquen tot i que impedeixen, fins i tot, que el moderador puga fer de moderador. I més enllà d'aquests patrons, hi ha una confrontació a mort. És una guerra, no una confrontació civil. No es tracta de veure quines idees són les millors, sinó de saber qui enfonsa qui. I no hi ha gens de voluntat d'escoltar. L'escoltar és substituït per una disposició a observar el contrari per trobar la manera d'enganxar-lo i fer-lo volar d'un bac. Hi ha uns arguments fixats sobre uns papers més que treballats que els candidats escampen per la taula; després únicament esperen el moment de glòria: aquell en què poden ensenyar un 'powerpoint' qualsevol mentre diuen al contrincant, amb cara de restrenyiment, que menteix, i que 'allò', aquell paper passat per una vulgar impressora, n'és la prova.

I d'això tan poc civilitzat, en diuen debat i en fan tan grans escarafalls? I tots en parlem, i qui dia passa any empeny, i això cada vegada és més cru i tira més a restringir la pluralitat i a fer escassa i prima la dissidència. Han notat, parlant d'això, que en aquestes eleccions el bipartidisme és tan espès que ja ni tan sols ens referim al PSOE i al PP, sinó a Zapatero i a Rajoy?

Mail Obert