Opinió

 

<115/169>

Vicent Partal

22.10.2008

Diu Font de Mora

A vegades una frase deixada caure sense pensar del tot què dius és com treure's una disfressa. Ahir, sense anar més lluny, és això que va fer el conseller d'Educació. Font de Mora va dir, parlant de la ciutadania en anglès, que no es podia 'considerar la minoria' i que calia governar pensant únicament en la majoria. El concepte és pervers, però allò que amaga al darrere és pitjor encara: l'ocupació, i la prostitució, de la institució pel partit.

Font de Mora no va dir que, en democràcia, calia atendre, d'una manera preferencial, la majoria, cosa que seria lògica i raonable; va dir que no es podia 'considerar la minoria'. És a dir, que és, som, uns empestats, encara que siguem igual de ciutadans i paguem els impostos com els altres. Dir això i dir-ho de la manera que el conseller ho diu és proposar que el govern siga del partit i partidista. Al servei del partit i partidista. I això és greu.

En una democràcia normal un president o un conseller d'Educació no són presidents o consellers únicament dels ciutadans que els han votats. Ho són, o aspiren a ser-ho, de tots els ciutadans, dels que els han votats i dels que no; dels que estan d'acord amb la seua política i dels que no. Evidentment, que ho han de fer sense renunciar a les idees pròpies, però també considerant, prenent en consideració, les posicions dels altres. Aquesta és la tradició i el sentit de la democràcia, a diferència d'allò que passa en alguns llocs poc saludables on el partit que guanya les eleccions foragita els mestres de les escoles i n'hi posa de seus. No sé si serà aquesta la pròxima idea de Font de Mora, però em tem que la compraria, si poguera. Seria un pas lògic més de la seua tasca de desmuntatge de les institucions, que han de ser necessàriament plurals.

PD. Al conseller, per cert, algú li hauria de recordar aquella frase de Gandhi: 'Fins i tot si ets tan minoritari que ets tu i prou, la veritat continuarà essent la veritat.'

Mail Obert