Opinió

 

<115/169>

Vicent Partal

15.09.2008

Escoles

Des d'avui tots els xiquets del país ja tornen a ser a l'escola. Al Nord, ja fa dies que els cursos funcionen, i al País Valencià, també els de primària, però des d’avui al matí totes les aules del país són plenes. De xiquets i també, ai!, de problemes. Als instituts valencians hi ha una guerra oberta per l'ús de l'anglès a l'assignatura de ciutadania i les amenaces intolerables del govern. Al Principat continua el debat sobre l'esperada llei d'educació i resulta sorprenent de comprovar que el curs s’inaugura amb més barraques que mai, tants anys després. A Mallorca, a Can Picafort o a Alcúdia, avui mateix ja s'hi anuncien mobilitzacions... No és la millor de les estrenes...

La coincidència de tants problemes és, en part, anecdòtica, és clar. El conseller d'una banda no té la culpa d’allò que passa en l’àmbit del conseller d’una altra. Però hi ha una constatació comuna difícil d’esquivar: enlloc del país no hi ha la inversió econòmica que seria necessària ni la coincidència de visió que necessitem. És cert que, si al Principat el govern cerca un acord lleial amb l'oposició, al País Valencià assistim a un implacable assetjament partidista del PP. I que això marca una diferència. Cert. Però, dissortadament, i amb tots els matisos necessaris, enlloc del nostre país no es pot dir amb rotunditat que l'escola siga ara mateix una prioritat demostrada, no solament declamada, de cap dels nostres governs.

I això és un error. Si mirem els països que ens envolten, ens adonarem fàcilment que com millor, més econòmicament dotada i més socialment pactada és l'escola, millor va el país. Tant que jo no sé si una bona escola és indici que el país és bo o si, a l'inrevés, un bon país és la conseqüència d'una bona escola. En tot cas, sé segur que fa dècades que en parlem entre nosaltres, que ens lamentem, que reclamem i que, malgrat tot, continuem anant molt a poc a poc. O cap endarrere, segons on. I la veritat és que tot aquest ritual de cada any comença a resultar cansat i preocupant. I això sol ja és un mal senyal.

Mail Obert