Opinió

 

<109/169>

Vicent Partal

05.06.2009

Per què Vilaró no respon les preguntes concretes?

La publicació per Catalunya Ràdio i l'Agència Efe del contingut de l'informe de la policia sobre el cas Vilaró ha mogut una forta polèmica. Els qui defensen el cap de la guàrdia urbana han provat de desviar l'atenció obrint una polèmica sobre una guerra entre mossos i guàrdia urbana, per les actuacions dels mossos en relació amb les celebracions del Barça i alguns altres fets. Però això no priva que la contundència de l'informe obligue el cap de la guàrdia urbana a explicar els fets.

Va ser Vilaró mateix qui va explicar on era i a quina hora quan va rebre, presumptament, l'impacte de la pilota de cautxú. Però aleshores, com s'explica que en una plaça plena no hi haja testimonis d'allò que ell diu que va passar i, en canvi, tot de testimonis avalen que en aquell lloc i en aquella hora no hi hagué trets?

Els informes balístics deixen fora de tot dubte dos fets. Primer, que una pilota de goma, disparada com diu el senyor Vilaró que li van disparar, causa un dolor terrible, paralitzant. I segon, que deixa marques ben visibles. Que no és possible que una pilota d'aquestes pegue una persona i no deixe marca. Com s'explica, doncs que tots els testimonis que van parlar amb ell després de les càrregues declaren que es comportava amb tota normalitat i que no presentava cap signe extern, físic, d'haver rebut l'impacte?

I encara hi ha l'hospital, on va ingressar amb dolors testiculars que encara és l'hora que ens expliquen per quina raó no havien estat esmentats fins ara.

Discutir sobre l'actuació dels mossos i sobre la relació d'aquests amb la guàrdia urbana és un tema important. Cal fer-ho, sens cap mena de dubte. Però no és admissible fer servir aquesta segona discussió d'excusa perquè el cap de la guàrdia urbana de Barcelona deixi de respondre unes preguntes que reclamen fets i dades concretes i no nebuloses teories conspiratives. Perquè som davant un cas gravíssim d'ocultació de dades importants als ciutadans i també davant una actitud incomprensible de suport polític obcecat de l'alcalde a un funcionari que no sap explicar, o no pot, les enormes contradiccions d'una història que a hores d'ara és simplement increïble.

Mail Obert