Opinió

 

<109/169>

Vicent Partal

26.05.2009

Dues dones mortes

El pas del Biutz és un camí entre Ceuta i el Marroc. Cada dia hi transiten milers de persones. Ahir 'dues dones' hi van morir aixafades en un allau. El pas és estret, i les ganes de passar-hi, moltes, amb la càrrega o a treballar. Se sap que eren marroquines, però no n'he pogut trobar enlloc el nom. Sorprèn que llegint els diaris d'allà tots coincidesquen a dir que això 'havia de passar' un dia o un altre, vistes les terribles condicions de la frontera. Ara tant és; en tot cas, han estat dues morts més, i no ha calgut ni pastera.

El pas de frontera on van ocórrer els fets és una escala molt dreta. N'he vist una fotografia on es veuen restes de roba, restes de farcells i una sabata solitària. Al capdamunt, hi ha un parell de policies d'esquena. Per aquest estret camí passaven, hi passen cada dia, milers de persones a la recerca d'alguns diners. Diuen que havia de passar: hi coincideix tothom. Es podia evitar, doncs.

M'ha impressionat de no trobar enlloc el nom de les mortes. Eren dues portadores (d'articles comercials): és l'única dada identificadora. I, diuen els qui les van veure mortes, que devien tenir, l'una uns cinquanta anys, i l'altra, uns trenta. Marroquines. Dues morts anònimes més en la frontera. Com les de les pasteres que ja ni són notícia. Sense nom per als morts. Sense explicació. I malgrat això, ben previsibles.

Mail Obert