Opinió

 

<109/169>

Vicent Partal

28.04.2009

Escenes de la Rambla de Barcelona

Dia de Sant Jordi a la nit. Dijous. Acabe de sopar amb dos amics suecs, fascinats per la festa. Ens decidim a baixar Rambla avall per veure-la sense les parades de llibres que els han emocionats de cap a cap del dia. Pels volts de Canaletes se'ns acosta el primer grupet de prostitutes joves africanes, tremendament agressives. Impertinents i molestes en extrem. Trobarem, i se'ns atansaran sense gens de pudor, cinc grups de prostitutes fins al carrer de Ferran, on desistim i ho deixem estar. Allà mateix hi ha una caserna de la guàrdia urbana i dos membres del cos s'ho miren tot a distància sense fer cap gest, sense la menor intenció d'intervenir-hi.

Dilluns, després de dinar. Dos quarts de quatre. Camine cap al quiosc TimeOut, el meu preferit, davant el Palau de la Virreina. Un grup de jovenets italians travessa de la vorera al mig de la Rambla. Passen quan un autobús s'acosta, fent una certa xerinola. Davant mateix del quiosc hi ha quatre guàrdies urbans amb un cinquè que porta la insígnia de caporal del cos. Un dels guàrdies abandona el grup a tota velocitat. Em crida l'atenció que porta una cartera a la mà i pense que l'han robada a un dels joves i va a tornar-la. M'estic a mirar. Però, de sobte es clava enmig del grup i sacseja un dels xicots. M'acoste encara amb més interès. L'obliga de males maneres a treure's el barret blanc que duu al cap i unes ulleres de sol massa italianes. Li parla amb una duresa inusitada i no deixa de repetir que ell és l'autoritat i que mereix respecte. És profundament violent. S'acosta la professora italiana i prova de posar-hi pau. En aquest moment el rogle ja s'ha fet notable. El guàrdia crida amb el nas empinat i ulls enrogits. Li torna a repetir que ell és l'autoritat i que ha de guardar-li respecte. Opta per retirar-se, però abans li tira a terra les ulleres amb molt mal gest, mentre diu baladrejant 'niñatos!'. S'uneix als seus companys i tots junts enfilen rambla avall. Els italians han fugit de l'energumen, literalment.

Una vella dita llatina diu, si no vaig errat, que és indigne d'una àguila caçar mosques i deixar passar de llarg ocells grossos. Doncs això.

Mail Obert