Opinió

 

<109/169>

Vicent Partal

31.03.2009

És el dia

Avui el conseller Saura ha d'explicar, de primer al govern i després al parlament, què pensa fer al seu departament. Des de fa dies tothom dóna per segur el cessament del director general de la policia, Rafael Olmos, i els seus possibles substituts han optat pel silenci. Però el problema del conseller és de saber si un dic bastarà a aguantar la riuada. El malestar a Interior i amb Interior és molt gran. Ho és a dins del govern, al carrer, al partit del senyor Saura i als altres. Per això, per al cap d'ICV avui no és un dia normal. Avui és 'el dia'.

Avui és el dia en què el conseller Saura ha de demostrar que el seu lideratge continua ferm, si és que és així. De primer haurà de confrontar-se als seus companys de govern. Entre ells, especialment amb els republicans, la relació ha estat força tensa aquests darrers dies, amb insinuacions de dimissió que van de Saura a Huguet i tornen. Serà dur, però no crec que el govern puga permetre's ara una dimissió tan vital en termes polítics com la del cap d'Iniciativa. Seria sensata, però, alhora, la sensació de ruïna del govern semblaria tan irreversible que no sembla acceptable per al president ni per als socis mateixos..., per més escarafalls públics que facen. Per tant, el conseller pot esperar passar un matí desagradable, però encara tranquil. Ara, on no li serà fàcil és al parlament.

Al parlament és d'esperar que els grups de l'oposició l'ataquen amb tot el bagatge que puguen acumular. I com que els errors han estat notables, el conseller haurà de passar la corda com puga, mirant de no prendre mal. Té massa preguntes que són difícils de respondre i la pressió de l'opinió pública, notablement irritada, no li permet de fer jocs de paraula fàcils. Saura sap que la ciutadania reclama explicacions concretes i extenses sobre què va passar. I ell n'ha de donar, cosa que l'obligarà a un exercici d'autocontrol important, perquè, si s'escapa del guió, caurà de quatre potes en un parany o altre.

Quan, finalment, haurà acabat al parlament, després de dotze hores de tensió, supose que el conseller tindrà una idea més encertada que no la que puga tenir avui de què l'espera políticament. Si més no, sabrà si se n'ix bé o si resta empantanegat, i ho sabrà perquè no solament hi ha en joc l'argumentació sobre les càrregues dels mossos: avui hi ha en joc, entre més coses, però per damunt de tot, el futur polític de Joan Saura i qui sap si el futur immediat d'Iniciativa. Que en aquest país no és poca cosa.

Mail Obert