Opinió

 

<103/169>

Vicent Partal

31.12.2009

Montilla gira full

El president Montilla ha obert la campanya electoral: diu que serà l'estatut o 'falses dreceres'. Proposa, per tant, de fer de l'autonomia un bastió contra la independència. I això és molt clarificador, perquè també defineix la seua drecera, en la qual no trobarà sinó la complicitat del PP.

Els socialistes van tirant cap al nacionalisme espanyol. Com a mínim els que manen, tot allò dels capitans, etc. Com que els superen els esdeveniments, ells mateixos tanquen el cicle que va inaugurar Maragall; el tanquen i el colguen. S'ha acabat això de portar el debat de dretes contra esquerres. Ara el debat és Espanya, digueu-ne 'estatut', o 'falses dreceres' per les quals transiten tant els seus companys de govern com l'oposició. A l'Ajuntament de Barcelona ja han començat a fer operacions conjuntes PSC-PP. Amb el discurs d'anit Montilla posa les bases per a justificar un canvi radical d'aliances. Com va passar al País Basc. S'apropiaran, ells, l'estatut per oposar-lo a més llibertat. Ho han començat a fer, de fet.

Però això tindrà, per a ells, un preu alt. Perquè si 'falses dreceres' és la independència, supòs que en el pròxim govern ja no comptarà amb Esquerra Republicana i vés a saber si tampoc amb Iniciativa (que es va esberlant per la meitat amb la lentitud, però també amb la consistència d'un iceberg). I fora d'aquesta aliança, solament pot mirar als ulls del PP a l'hora de demanar-li 'estàs contra les falses dreceres?' I solament el PP li pot dir que sí.

Ja veurem què passarà després, a les eleccions, però de moment Montilla, en un dels discursos més solemnes de l'any, ha girat full. Segurament alarmat perquè el país, una bona part del país, ha girat full també, abans que no pas ell i en la direcció contrària.

A mi, que conste, ja m'està bé. Les cartes clares i sobre la taula sempre ajuden a escampar la boira. I vejam si deixem de perdre el temps...

Mail Obert