Opinió

 

<103/169>

Vicent Partal

21.12.2009

A la manera d'en Pep

Quan un país necessita dirigents, no sempre els troba en el camp de la política. Sovint apareixen en el de la cultura, de l'economia, de l'esport. I nosaltres en tenim un d'impagable, que es diu Pep Guardiola. Més enllà del futbol, en Pep és un exemple clar de com hauríem de comportar-nos també com a país. Tenim sort, doncs.

La victòria al mundial de clubs ha culminat una temporada que no solament ha fet d'aquest Barça el millor de la història, sinó que també ha fet d'aquest Barça, i sense discussió, el millor equip del món.

Tots som conscients que això que ha fet no té res de senzill i que és probablement irrepetible. Però el secret de l'èxit, és públic: humilitat, pensar més en el col·lectiu que no pas en les individualitats, ambició, estil, elegància, creativitat, consciència de les arrels i no pensar mai en el contrari.

Aquesta darrer punt és particularment interessant. El Barça de Guardiola no canvia d'idea segons amb qui jugue, ni es preocupa gaire de com jugaran els rivals. Es preocupa, i amb quina intensitat!, de si mateix. Quantes vegades hem sentit Guardiola dient: nosaltres a jugar a la nostra, i el rival que jugue com vulga...

I és això que hem començat a fer amb els referèndums. Ells que juguen el partit que vulguen. Que estripen l'estatut, que ens amenacen amb totes les calamitats, que ens envien la Falange o que bramen. Nosaltres, a fer el nostre joc, a jugar el nostre partit amb ambició i amb paciència, amb creativitat i elegància, conscients d'on venim i fent passar, per favor, la col·lectivitat al davant de les individualitats.

Jugant a la manera d'en Pep, ja ho hem vist amb el meravellós futbol del Barça, la victòria no és segura, però sempre és molt més que probable i mereix el respecte i l'admiració de tot el món.

Mail Obert