Opinió

 

<103/169>

Vicent Partal

10.12.2009

Un gest imprescindible

Les tres grans comunitats musulmanes catalanes van emetre ahir un comunicat conjunt denunciant el segrest de tres cooperants a Mauritània i exigint de no fer servir l'islam d'excusa per a mantenir-los privats de llibertat. Calia un gest així. Perquè els musulmans no tenen la culpa de les coses que fa al-Qaida, però sí una responsabilitat especial en la manera com al-Qaida administra allò que té en comú amb ells.

La confirmació oficial del segrest ha topat, doncs, amb la millor veu possible per a desautoritzar-lo. Si els uns s'emparen en l'Alcorà, els altres han de replicar emparant-s'hi també, precisament per bastir una barrera que impedesca el monopoli de la religió i de la cultura islàmiques per l'integrisme.

L'islam europeu és, en aquest sentit, una esperança. Si la inestabilitat política o els règims autoritaris són un llast, que ho són, per a la cultura islàmica, Europa ha de ser el terreny ideal per a l'expansió d'una manera d'entendre l'ensenyament de Mahoma oberta i adequada a la realitat d'avui. I això no es fa d'un dia per altre. Però es comença a construir amb comunicats com el d'ahir i amb denúncies com la de fa poc dies, quan aquests mateixos musulmans van denunciar l'aplicació de la xària a una dona de Valls. Són gestos d'aquests que donen credibilitat a una comunitat, a vegades massa desconcertada per això que en diuen 'la guerra contra el terror global', i sovint mal mirada, injustament.

Hi ha ratlles que no es poden traspassar, i que ells siguen els primers a denunciar-ho reconforta i dóna valor a la confiança que hi hem dipositat tots els qui també hem denunciat les injustícies que sofreixen a tot arreu del món i la utilització demagògica de la religió en favor de posicions polítiques irreconciliables amb l'esperit de l'Europa del segle XXI. Per això era imprescindible el gest d'ahir.

Mail Obert