Opinió

 

<101/169>

Vicent Partal

16.02.2010

Exclusivament

Alerta amb el text final del debat de l'esquerra independentista basca que es farà públic avui al matí. Per primera vegada diuen que l'independentisme basc ha de lluitar per vies 'exclusivament' polítiques. És a dir, que exclouen per primera vegada la lluita armada de l'esquema de treball.

N'hi ha que voldríem un llenguatge encara més directe i contundent, però fora bo de reconèixer que mai fins ara no havia estat tan clar. 'Exclusivament per vies polítiques i democràtiques' vol dir que s'exclou la hipòtesi i la pràctica de la lluita armada. Expressió que confirma que des de fa anys el debat sobre ETA és obert, amb totes les conseqüències, dins l'esquerra abertzale, i que aquests darrers mesos ha precipitat majoritàriament la tesi que reclama la fi de la lluita armada. Els independentistes bascos estan convençuts que l'acció d'ETA és contraproduent per als seus interessos i preparen, per tant, un final unilateral de la violència que puga obrir les portes a una nova etapa.

No serà fàcil, nogensmenys. ETA s'ha erigit durant dècades en el garant d'una solució negociada del conflicte entre Espanya i Euskadi i ara haurà d'acceptar que ja no és així. I hi ha importants sectors de la política espanyola que tampoc no veuen bé que ETA renuncie a la lluita armada quan creuen que són a punt d'anihilar-la per via policíaca. Però és precisament perquè no és fàcil han hagut de passar uns quants anys, des de la declaració d'Anoeta, per arribar a la declaració d'avui; i encara n'hauran de passar uns quants més fins que tot no reste aclarit. Però la lentitud del procés no minva el valor del text que aquest cap de setmana ha aprovat l'esquerra abertzale i que és un pas endavant important cap a la pau i la llibertat. No solament a Euskadi. I no solament d'Euskadi.

Mail Obert