Opinió

 

<101/169>

Vicent Partal

03.02.2010

Carn de canó

Fa anys, quan mirava els films sobre el Vietnam, em sorprenia que tots els soldats foren porto-ricencs o negres. Pensava: 'i no hi va cap blanc a disparar?' Em costava d'entendre que l'exèrcit havia esdevingut simplement una tómbola per a pobres, carn de canó. Ara, a Mollet, un xicot d'origen colombià ha trobat també el seu Vietnam…

I jo sent la mateixa estupefacció d'aleshores. Diu el teletip d'agència: 'un soldat espanyol mor a l'Afganistan en un atac dels talibans'. Diuen que és de Mollet. Fins i tot hi ha qui titula 'Un soldat català mor a l'Afganistan'. Mire de saber-ne alguna cosa.

El xicot es diu John Felipe Romero Meneses. Fa tres anys s'estava a Soacha, un barri de Bogotà. El pare feia sis anys que havia immigrat i va aconseguir finalment de portar-lo. John va tardar un mes a apuntar-se a l'exèrcit espanyol. Diuen que diu que no trobava feina. I no tenia passaport espanyol, és clar. Però em diuen que l'exèrcit espanyol ja no el demana, el passaport. D'allà a l'Afganistan hi ha un pas. Voluntari. I d'això a la mort, mig.

He entès que anava amb un vehicle que hauria d'haver estat fora de circulació, que no era adequat per a un país en guerra com l'Afganistan. Diuen al Ministeri de Defensa espanyol que eren a punt de retirar-lo, que era el darrer de tots i que quina llàstima. Sí. Quina llàstima. Sobretot per a John Felipe i els seus.

La ministra Chacón ha corregut a enlairar-se cap allà. El vehicle era vell i mal preparat. El xicot vés a saber si sabia què caram hi feia, un colombià com ell, perdut en aquella guerra contra la qual, per cert, no he sentit ni una mil·lèsima part dels crits que vaig sentir contra la de l'Irac. Però ara l'embolicaran amb la bandera espanyola i faran el teatre que calga. No solament amagaran que John era pura i simple carn de canó, un altre porto-ricenc en un altre VietNam, sinó que encara se'n serviran i tot per exaltar un exèrcit que no té cura dels seus soldats i per fer vibrar una nació que ha de llogar pobres de l'altra banda de l'Atlàntic per enviar-los a morir allà on s'acaba Pèrsia.

(Després d'acabar d'escriure l'article m'arriba una dada que em confirma la semblança amb el Vietnam. Diu que, tret de l'accident del Yak-42, els soldats 'espanyols' morts a l'Afganistan són onze. D'aquests tres emigrants recents, Christian Javier Quishpem, Stanley Mera i John Felipe Romero. En total, a l'exèrcit espanyol diuen que els emigrants representen el sis per cent dels efectius. Però ja són el trenta per cent dels morts.)

Mail Obert