Opinió

 

<101/169>

Vicent Partal

19.01.2010

Atenció a la UV

Els quatre candidats a rectors de la Universitat de València explicaran avui públicament el seu programa en el primer gran acte de la campanya amb vista a les eleccions de març. Enlloc unes eleccions rectorals no són un tema menor, però a València ho són menys encara. La importància d'aquestes eleccions està en el fet que la Universitat de València-Estudi General és la institució més important que no controla el PP.

De fet, la Universitat de València-Estudi General ha estat durant dècades la institució que millor ha representat allò que molts valencians voldríem que fóra el nostre país. Un país reconfortat per la ciència i la cultura, des del rigor acadèmic, però també des de la responsabilitat social i des de l'estima per la llengua, pel territori, pel passat i pel present dels valencians.

Des de la històrica victòria de Ramon Lapiedra, en el 1984, la Universitat de València ha estat en aquest sentit un autèntic far, i mai no li podrem agrair prou la feina feta. L'Estudi General ha estat un bastió del país progressista i nacionalment conscient. Un racó que feia realitat el somni de molts.

Hi ha hagut, com en tot, moments millors i moments pitjors. Moments de grans confrontacions amb la Generalitat (ja en l'època dels socialistes, no tot és Zaplana...) i moments en què semblava que, de la universitat, en podia eixir la llum que necessitem per a saber com invertir la tendència suïcida de l'electorat valencià. El rectorat de Francisco Tomàs ha estat, en aquest sentit, continuador de les grans línies iniciades per rectors de bon record, com Lapiedra mateix o Pedro Ruiz, però també ha aigualit i atenuat el compromís rotund al qual aquests ens tenien acostumats. Per això aquestes eleccions d'ara són tan transcendentals.

La Universitat de València, i el País Valencià, s'hi juguen que torne a ser el símbol contundent de la decència intel·lectual o que continue acomodant-se al precipici. Entre els quatre candidats a rectors hi ha totes les posicions imaginables en aquest equilibri i per això el debat d'avui és una gran oportunitat d'escoltar, una ocasió única de començar a entendre quin pot ser el futur de la institució més digna de les terres valencianes.

Mail Obert