Opinió

 

<101/169>

Vicent Partal

15.01.2010

Un estat fallit

Un terrible terratrèmol ha acabat d'arruïnar les poques esperances que Haití podia tenir en el seu futur. No és solament la natura, nogensmenys. El cicle de desastres polítics i socials també ha fet un mal irreparable a un país que ara mateix no és sinó un estat fallit.

Comença a estendre's entre els politòlegs el concepte de 'país fallit', o 'estat fallit', per a definir indrets com Somàlia o Haití, on les estructures bàsiques d'allò que reconeixem com a estats han deixat de funcionar, i de tal manera que ja ni s'hi pot reaccionar.

El cicle de desastres haitià és incommensurable. El 2009 el país va sofrir quatre huracans importants i ara aquest terratrèmol enorme. Però el dia a dia de la població també és un infern. Fa uns quants mesos els preus dels aliments varen apujar-se de cop un cinquanta per cent i, tot seguit, els incidents violents foren comuns i constants. Segons les agències internacionals, un vuitanta per cent dels haitians viu amb menys de dos euros el dia, i això que fa vint anys que l'ONU i la comunitat internacional miren de trobar una solució al caos demogràfic i polític d'aquesta república i hi aboquen milers de milions.

Però els resultats llueixen poc. El país no és solament un volcà polític, sinó també un dels estats del món on el risc ecològic és més greu. L'extrema pobresa ha portat a una desforestació accelerada (per a obtenir alguna classe de recursos) i ara la pluja hi és un desastre colossal.

I enmig de tot això, incapaços de formar una classe política coherent, els haitians veuen com la situació es complica i ningú no presenta una alternativa clara. El 1990 Jean Bertrand Aristide va ser el primer president elegit democràticament en dècades. Hom esperava el ressorgiment de la democràcia i canvis ràpids. El 2005 una revolta popular el foragitava del poder enmig d'un autèntic bany de sang.

Haití ara necessita ajuda urgent per a superar el terratrèmol i en rebrà. Però l'endemà de la catàstrofe, si aquest dia arriba, continuarà tenint al davant un panorama ruïnós. I aquest és el problema greu, que no es resol amb ajuda humanitària i prou.

Mail Obert