Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

Inderjeet Parmar

13.04.2015

Una esquerda per a Hillary, només de començar

La campanya de Hillary Clinton del 2016 ja ha de respondre a moltes preguntes importants sobre la seva integritat abans i tot de les discussions lògiques sobre què pensa fer a Ucraïna, amb l'Estat Islàmic o amb l'ascens de la Xina. Des de molt abans de començar la campanya que va activar oficialment ahir, les donacions de governs estrangers a la Fundació Bill, Hillary i Chelsea Clinton han estat objecte d'una important polèmica.


La fundació va acceptar milions de dòlars provinents de set governs estrangers --inclosos alguns governs amb un dubtós historial en matèria de drets humans-- i ho va fer durant el mandat de Clinton com a secretària d'estat. Amb això vorejava perillosament els acords sobre conflictes d'interès que ella mateixa havia endegat amb el govern d'Obama.


Hi ha informes del 2013 segons els quals Frank Giustra, un important home de negocis i un dels donants a la Fundació Clinton, va assegurar-se els principals contractes miners d'urani del Casaquistan després d'haver estat presentat per Bill Clinton en persona al president d'aquesta república de l'Àsia central. Giustra va donar més 30 milions de dòlars a la Fundació Clinton, amb la promesa de 100 milions més, i ara seu a la junta de govern de la fundació.


No són tan sols d'aquesta mena, les crítiques. La feina de la fundació en les seqüeles del terratrèmol del 2010 a Haití ha estat àmpliament condemnada.


Una investigació de The Nation va demostrar que les primeres contribucions de la fundació a Haití --remolcs de camió a prova d'huracans transformats per a servir com a aules escolars-- eren de mala qualitat i perillosos. Havien estat fabricats per Clayton Homes, una empresa demandada per l'Administració Federal de Gestió d'Emergències (FEMA) per l'ús d'aquests camions amb les víctimes de l'huracà Katrina. Clayton Homes és propietat de Warren Buffet Berkshire Hathaway i, com és ben sabut, Buffet va ser una de les persones més importants que es van unir de bon començament a la Clinton Global Initiative.


Naturalment, els republicans que ataquen els Clinton amb aquests afers farien bé de mirar primer els escàndols que van acompanyar John McCain, Newt Gingrich, o Tom DeLay. Però si una cosa ens ensenya la història és que els Clinton i la controvèrsia són companys de llit molt íntims.

Editorial