Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

Josep Domingo-Ferrer

01.03.2012

Josep Domingo-Ferrer: 'Viure sense Google és realment difícil'

La part positiva del canvi de política de Google és que posa per escrit i d'una manera molt clara algunes pràctiques a l'hora d'aplegar informació dels usuaris que ja duia a terme. És a dir, declara una situació ja existent. De fet, uns altres gegants d'internet, com per exemple Facebook i unes quantes xarxes socials més, ja feien i declaraven que feien tot això que ara Google declara que fa i que farà. Crec que, si més no, els bancs i algunes empreses més haurien de prendre exemple de la claredat amb què Google explica als usuaris la seva política de protecció de dades i de la intimitat.

La part negativa és que, com totes les polítiques dels gegants d'internet, és bastant lleonina i, si a un usuari no li agraden les condicions del cercador californià, no té gaires alternatives. En efecte, pots viure sense Facebook, si no t'agraden els tractes de privadesa que proposa, però viure sense Google és realment difícil (a banda que les condicions dels pocs cercadors alternatius no són pas millors).

En conjunt, les polítiques, en aquest àmbit, dels gegants d'internet solen ser abusives, diria jo, tot i que, si més no, són clares. Vénen a dir: totes les dades derivades de la teva activitat als nostres serveis i de l'activitat dels altres usuaris que facin referència a tu, les farem servir per al nostre negoci i per als negocis d'empreses amb qui fem aliances. Et donem aquests serveis de franc, i tu ens dónes les teves dades.

L'única contrapartida (a banda el servei gratuït) que ara impulsa Google és l'alliberament de dades ('data liberation'). Sembla que, efectivament, garantiran que sàpigues quines dades tenen de tu i que les puguis esborrar. Una mena de dret de l'oblit. De totes maneres, si continues utilitzant els seus serveis (que cada vegada són més atractius i nombrosos), és probable que ben aviat recuperin legítimament informació que hagis esborrat, com ara preferències a l'hora de cercar, llistes d'amics i col·laboradors, etc.


Josep Domingo-Ferrer, titular de la Càtedra UNESCO de Privadesa de Dades

Editorial