| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


divendres, 17 d'octubre de 2008
>

Un estudi conclou que els gironins mengen massa carn, pocs llegums i poca fibra

Tot i això, les comarques gironines són la tercera regió de Catalunya que menys errors comet en planificar la dieta

JUDIT SALA MAR VICENTE. Girona
Els gironins abusen de la carn i dels greixos saturats i, en canvi, mengen poca fibra i pocs llegums i beuen poca llet. Així ho indica l'estudi presentat ahir a Girona per l'empresa Nutricare, que concreta, per exemple, que el consum de carn supera en vint quilos per persona i any la quantitat que recomanen els experts en la piràmide d'alimentació. L'estudi també exposa que s'ha avançat notablement en el consum de fruites i verdures, i que la ingesta de pastisseria industrial es manté. Els gironins continuen amb un consum anual d'aliments entorn dels 760 quilos per persona i any, és a dir, uns 100 quilos més del que seria recomanable pels experts. Tot i això, Girona és la tercera regió sanitària de Catalunya que menys errors comet en l'alimentació.


+ Estants de fruita d'un supermercat. L'estudi diu que el consum de fruita avança. Foto: LL. SERRAT

L'estudi presentat ahir indica que a la demarcació de Girona s'ha millorat en consum de fruita i verdura, tot i que no s'ha arribat al nivell desitjat pels nutricionistes. En el cas del consum de verdures i hortalisses fresques, s'ha incrementat un 5,5% i la ingesta de fruita fresca ho ha fet un 4,7%. Pel que als llegums, l'estudi de Nutricare Canvis en l'alimentació a Catalunya 2005-2007. Regió sanitària de Girona diu que se'n mengen molt per sota d'allò que és recomanable i que el consum encara va a la baixa (amb un descens del 13% en dos anys).

L'estudi va ser presentat ahir pel doctor Pedro Ramos, que va valorar com a positiu l'augment del consum de verdures i hortalisses. En canvi, Ramos critica l'alt consum de carn, que continua augmentant a la demarcació. De fet, en dos anys ha pujat un 6,7%. A més, es mantenen els valors elevats pel que fa gasoses, refrescos i precuinats. En el cas del consum de la pastisseria industrial, les xifres han millorat, però encara ho han de fer més, segons els experts. S'ha baixat de 13 a 12,64 quilos per persona i any. Pel que fa al consum de sal, l'informe destaca una lleugera disminució, que deixa el consum en 1,4 quilos per persona i any. Unes xifres que al parer de Nutricare representen un consum «raonable». L'empresa, que es dedica a l'assessorament en nutrició i també a comercialitzar productes dietètics, també parla d'una reducció en el consum de llet i els seus derivats, com ara iogurts i formatges, del pa i dels ous. El doctor Pedro Ramos va dir, en aquest sentit, que això provoca que l'alimentació sigui desequilibrada.

D'acord amb l'estudi, el que es coneix con «la piràmide de l'alimentació» segueix a Catalunya inclinada, la qual cosa representa un gran nombre de malalties que van de l'infart de miocardi al càncer de colon, passant per la diabetis i l'osteoporosi.



PITJORS EN PEIX
Tot i que Girona consumeix pocs llegums, està situada com la segona regió sanitària de Catalunya que més en menja. En canvi, de peix, els gironins són a la cua de la llista i estan col·locats en els setè lloc. Pel que fa a les verdures, la demarcació gironina és a la meitat de la taula.

L'informe es basa en dades pròpies i també de recollides pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, del Departament de Salut i Seguretat Social i de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat (SEEDO).

Sobre la base de la investigació, segons el doctor Ramos, s'han detectat sis punts dèbils en l'alimentació dels gironins: un elevat consum de calories, massa sucre, poc calci, excessiva carn, molts greixos saturats i poca fibra. L'especialista insisteix que si els gironins volen millorar la dieta alimentària han de corregir aquestes situacions.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Problemes de sobrepès

>Reduir l'alcohol

>Caminar una hora

>El menú ideal

>Precuinats i menjar ràpid

>Els gironins abusen de la carn i dels greixos saturats i mengen poca fibra i llegums

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.