| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 28 d'abril de 2024


dimarts, 26 de febrer de 2008
>

Tots contra tots en el debat del Camp i l'Ebre

Els candidats protagonitzen a la URV el primer duel a quatre bandes, organitzat pel Col·legi de Periodistes de Tarragona

J. PRADES. Tarragona
El ritual mediàtic que té lloc cada quatre anys amb motiu de les eleccions espanyoles es va repetir ahir seguint el guió marcat pel president del Col·legi de Periodistes de Tarragona, Ignasi Soler, moderador d'un debat enllaunat (la correcció política mana) on ningú no va saltar el guió. El duel va acabar sense guanyadors ni perdedors, després d'un tots contra tots, malgrat els intents de Francesc Vallès (PSC) i Francesc Ricomà (PP) per bipolaritzar el debat, i dels de Jordi Jané (CiU) i Lluís Aragonès (ERC) per dur-lo al terreny on poden influir, el del vot decisiu. Els partits catalans amb grup parlamentari propi a Madrid van vendre la idea que només els condiciona Catalunya. Els partits majoritaris, per la seva banda, van centrar el 9-M en la disjuntiva Zapatero-Rajoy.




+ Un moment del debat. Foto: JUDIT FERNÁNDEZ


El ritme imposat pels torns amb què es va desenvolupar el debat va fer que fos menys pesat del que se'n podia esperar, atesa la precampanya i la repetició dels arguments amb què els partits demanen el vot. Les respostes dels candidats a les qüestions plantejades per quatre mitjans de comunicació, entre els quals hi havia El Punt, sobre energia, l'aeroport de Reus, el transvasament de l'Ebre i la façana marítima de Tarragona van fer més viu el debat al final, abans de les conclusions.

Així, en l'àmbit energètic, els partits van coincidir a apostar pel desenvolupament de les energies renovables i per mesures d'estalvi i eficiència, per bé que amb matisos: mentre que CiU destacava que la demarcació no pot continuar sent «el magatzem» de Catalunya i ERC deixava clar que no aposta per les nuclears, el PSC i el PP es mostraven partidaris d'«allargar-ne la vida útil» mentre es despleguen les alternatives.

Ricomà es va endur les crítiques de la resta de candidats pel que fa al transvasament, malgrat que va afirmar que el PP «no el porta en el programa» i que cal «un gran pacte nacional de l'aigua». No va convèncer ERC, que li va retreure «els discursos diferents» dels populars segons el lloc on parlen; ni CiU, que també va dir que defensarà els aqüífers del Camp del transvasament a Barcelona; ni el PSC, que va recordar l'«encert» del president espanyol i el «compromís» que va complir derogant el transvasament.

Pel que fa a la façana marítima, on ERC no vol una operació de «treure vies per posar-hi pisos», CiU no es va tancar a la proposta del pla territorial del Camp de desviar la línia de tren cap a l'interior, però va dir que no poden «estar una altra legislatura parlant-ne», i va recordar que ja hi ha «la proposta Bofill». Aquesta és la que també defensa el PP, que es va referir al «cinisme» del PSC. Vallès va respondre que «en breu» se signarà un conveni amb Foment per desbloquejar el projecte, sense aclarir, però, si es referia al de Bofill. I, en referència a la intermodalitat de l'estació de l'aeroport de Reus, Jané la va ampliar a l'estació de l'Aldea, Aragonès la va condicionar al pla territorial del Camp, Ricomà va oferir traspassar l'aeroport a Catalunya i Vallès es va apuntar el triomf de la futura connexió amb el corredor del Mediterrani i de les inversions que s'executen a l'aeroport. En el bloc que el debat va dedicar a les propostes de cada grup, els candidats van coincidir a prioritzar les infraestructures, pel que fa a l'àmbit territorial, i l'adaptació de mesures genèriques (ajuts a joves, llei de dependència, rebaixes fiscals i de l'impost de societats, més llars d'infants, inversió en recerca, etc.) a la realitat del Camp i l'Ebre.



CONCLUSIONS
En les conclusions, el PP va incidir en les dificultats «del dia a dia» fruit de l'últim mandat socialista; ERC va reclamar més finançament i va oferir fer pinya «per Catalunya»; CiU, «respecte per Catalunya» més enllà de l'eslògan, i el PSC, «més benestar i repartiment de la riquesa».


FRANCESC VALLÈS

«El dia 9 ens hi juguem que guanyi Zapatero o Rajoy. El dia 10 ja serà massa tard»


FRANCESC RICOMÀ

«Fer oposició a l'oposició és pensar com un perdedor; continuï així, senyor Vallès»


JORDI JANÉ

«Aquestes eleccions no són cosa de dos, vostès no tenen com a prioritat Catalunya»


LLUÍS ARAGONÈS

«Paguem impostos de primera i tenim serveis de tercera. Tenim l'Estat en contra»


LLUÍS ARAGONÈS

«Paguem impostos de primera i tenim serveis de tercera. Tenim l'Estat en contra»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Vídeo Duran

>Independentistes de lletra petita

>No és país per a catalans

>LES FRASES

>La vella guàrdia

>AMB AMICS COM AQUESTS...

>La bipolarització i la mosca collonera

>Del laboratori a la política

>Arguments recurrents

>ICV-EUA demana el vot per «barrar el pas a la dreta»

>L'Ebre pren protagonisme en l'inici de la campanya

>Tot esperant el Constitucional

>Solbes promet que les famílies amb problemes podran ampliar gratis la hipoteca

>ENQUESTA

>CiU presenta un recurs davant la Junta Electoral pel «furt a la democràcia» del debat cara a cara

>ERC diu que Catalunya va perdre el debat i el qualifica d'«exercici antidemocràtic»

>«Més que avantatge, el que tinc és més experiència que les altres»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.