| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


dilluns, 19 de juny de 2006
>

Maragall fa una crida als partidaris del «no» per «integrar-se en el consens»

El President diu que amb el nou Estatut «s’ha acabat el victimisme» i admet que hauria volgut més participació

L RAHOLA P. MERCADÉ. Barcelona
El primer gest públic de Pasqual Maragall després de conèixer els resultats va ser fer una crida als partidaris del «no» perquè «s’integrin en el consens» que representa l’Estatut. Maragall va posar l’accent en el que va definir com una «victòria del ‘sí’ rotunda i inapel·lable». Una victòria que també marca la fi d’una etapa: «A Catalunya s’ha acabat el victimisme. A partir d’ara el futur és a les nostres mans», va dir. Tot i considerar que la participació havia estat «remarcable» –la va equiparar a la del text de Sau–, Maragall va admetre que, «com a demòcrata», li hauria agradat que fos «més alta». El conseller portaveu, Joaquim Nadal, també es va referir a l’abstenció i va considerar que si bé la participació no havia estat baixa, havia estat «ajustada».


+ Maragall es mira els resultats abans de la declaració institucional a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat. Foto: EFE

«Catalunya ha parlat clar. Ha dit ‘sí’ i ara tots hem d’estar a l’altura», va dir Maragall en una declaració llegida al Palau de la Generalitat i aplaudida pels centenars de convidats que van assistir a la recepció que va oferir ahir el President per celebrar l’aprovació de l’Estatut. En el missatge institucional Maragall va refermar les idees que ja havia llançat durant la campanya. En primer lloc, el fet que l’Estatut és ara el pacte de tots els catalans i de totes les forces polítiques, fins i tot dels que ahir van votar «no». Així, va reconèixer la «legítima contribució democràtica» de les posicions defensades per ERC i el PP, tot i fer notar que els vots negatius «no passen d’una cinquena part», i va fer una crida als partits del «no» per convidar-los a «integrar-se en el consens i allunyar-se de la pràctica irritada de la política». «Tothom ha guanyat. Avui és un dia que ens uneix a tots», va insistir.

I una altra idea que va remarcar el President és la del canvi d’etapa. Amb l’aprovació de l’Estatut «a Catalunya s’ha acabat el victimisme» perquè «a partir d’ara el que fem és a les nostres mans». Un futur que, va destacar, «no havia estat mai tan esperançador ni tan prometedor». I si Maragall es va voler adreçar en la seva declaració als ciutadans i als partits, tant del «sí» com del «no», també va tenir missatges per a la resta de l’Estat i, fins i tot, per a la Junta Electoral Central (JEC). El President va fer una part del discurs en castellà per «dir a Espanya que Catalunya inicia una nova etapa del seu autogovern que serà llarga i positiva». L’avís per a la JEC va arribar quan es va referir a l’abstenció. «Com a demòcrates ens hauria agradat una participació més alta», va admetre, i tot seguit va lamentar que «són difícilment comprensibles les objeccions judicials a què ens hem hagut d’enfrontar des del govern».

El President va acceptar ahir dues preguntes dels mitjans de comunicació que, com era d’esperar, es van centrar en el tema que més especulacions ha aixecat durant la campanya: el seu futur polític. Com també era previsible, els interrogants van quedar un cop més sense resposta. «No és el tema d’avui», va dir. Tot i això, quan li van preguntar si es veia amb força per desenvolupar el text, Maragall va continuar abonant l’ambigüitat i va assegurar que «aquest Estatut es desenvoluparà amb plena força i jo hi posaré tot el meu esforç».

L’altre punt d’atenció institucional va ser al Parlament, des d’on Joaquim Nadal i el conseller de governació, Xavier Sabaté, van anar oferint, durant tota la tarda, les dades dels escrutinis. Nadal va destacar, en primer lloc, i entre aplaudiments, que «Catalunya té un nou estatut». El conseller va minimitzar la baixa participació, i la va atribuir a «causes múltiples no imputables al sistema». Nadal va assegurar que el govern «valora molt positivament el resultat».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Un referèndum i dues recepcions

>Mas obre la cursa electoral conjurant-se perquè l’Estatut l’apliqui un govern de CiU

>Piqué considera que els impulsors de l’Estatut han fracassat políticament

>Zapatero troba normal la participació i l’«ampli suport»

>ICV-EUiA demana que es renovi el tripartit després del «sí» contundent a l’Estatut

>Montilla valora el «sí» en clau espanyola i el considera una «derrota del PP»

>Carod admet la derrota i fa una crida a reflexionar sobre la baixa participació

>La CGL celebra el «sí» a l’Estatut perquè combat l’homofòbia

>«Sí» amb recança

>Només la meitat dels gironins van anar a votar i tres de cada quatre vots són «sí»

>Setcases, la Vajol i Mieres, als extrems

>Convit «sociovergent» al Carlemany

>Alt Camp 73,72

>Anècdotes d’última hora als col·legis electorals

>Golejada nacionalista

>El «sí» i el «no» es reparteixen homogèniament a les comarques catalanes

>Tarragona lidera el vot negatiu entre les grans ciutats, amb gairebé el 30%

>El 29% dels votants de Miravet diu «no» a l’Estatut

>Un «sí» aclaparador, sense excuses

>Els cecs fan constar en acta que no poden exercir el dret de vot secret

>Canapès postpujolistes

>Els catalans avalen el pacte de l’Estatut però donen un toc d’alerta als polítics

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.