| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dilluns, 19 de juny de 2006
>

Tarragona lidera el vot negatiu entre les grans ciutats, amb gairebé el 30%

En l’altre extrem, el «sí» obté un 77,04% dels vots a Vilanova i més de 76% a Sabadell i Terrassa

JOAN RUEDA. Barcelona
Tarragona va ser, amb diferència, la població d’entre les ciutats de Catalunya de més de 50.000 habitants on el «no» va rebre més suport, el 29,14%, gairebé 9 punts per sobre de la mitjana catalana. A l’àrea metropolitana, Castelldefels, on el PP és la segona força política municipal, es va decantar en un 26,46% pel «no» i Cornellà, la població del ministre José Montilla, en un 22,40%. A l’altre extrem, Vilanova i la Geltrú va ser la gran ciutat amb més vot positiu, un 77,04%. Les dues cocapitals del Vallès Occidental, Sabadell i Terrassa, també van obtenir uns grans resultats pel «sí», un 76,67% i un 76,32% respectivament.

Tot i que la composició municipal no ho feia pensar –CiU té 10 regidors i el PSC nou més–, el «no» es va disparar fins a acostar-se al 30% a Tarragona ciutat i aquest resultat, juntament amb el de Salou –amb un 33,6% de vot negatiu– va convertir aquesta demarcació en la més propensa al «no». Tot i que tothom vol analitzar els resultats amb més calma, ahir aquest 29,14% de vot contrari al nou Estatut es llegia a Tarragona en clau conservadora ja que la influència del PP des del govern municipal, en què manté un pacte amb CiU, podria haver influït determinantment en el vot.

El «no» també es va enfilar força a Castelldefels –fins al 26,46%–, una població on el PP és la segona força política municipal amb cinc regidors i on també es podria haver produït un cert vot de càstig per l’afer del soroll de l’aeroport. Els vots negatius a les ciutats més grans de 50.000 habitants també van ser superiors a la mitjana catalana en poblacions com ara Reus, Rubí, Girona, Lleida, Sant Cugat i la mateixa localitat del primer secretari del PSC, José Montilla, Cornellà.

A l’altre extrem, la ciutat d’entre les més grans de 50.000 habitants que va tenir un resultat positiu més bo va ser Vilanova i la Geltrú, on el «sí» va arribar al 77,04%. Darrere seu, les dues cocapitals del Vallès Occidental, Sabadell i Terrassa, va rivalitzar també en bons resultats per al «sí» gràcies, bàsicament, a dos dels pesos pesants del PSC a l’àrea metropolitana, Manuel Bustos i Pere Navarro. El «sí» va arribar al 76,67% a Sabadell i al 76,32% a Terrassa. Darrere seu, cal destacar també que en poblacions més allunyades de la zona metropolitana, com ara Manresa, Mollet o Granollers es va superar el percentatge del 75% de vots afirmatius. Per sobre de la mitjana catalana també hi ha poblacions com ara Sant Boi, Badalona, Viladecans i el Prat de Llobregat.



SANT CUGAT VOTA
Tot i que la participació mitjana a Catalunya no va arribar al desitjat 50%, hi ha poblacions d’entre les més grans de 50.000 habitants que sí que van superar aquest objectiu. És el cas de Sant Cugat, on va votar el 57,38% del cens, Girona, amb el 51,95% i Manresa, amb el 50,89%. A l’altre extrem, tres rècords de participació molt per sota de la mitjana catalana i els tres a l’àrea metropolitana: Santa Coloma de Gramenet, amb el 40,49%, Rubí, amb el 42,10 i Badalona, amb el 42,66. En aquestes tres poblacions de vot tradicional d’esquerres, el PSC no va saber dur el seu electorat a les urnes com sí que ho va fer a Sabadell –48,6%–, a Mataró –48,40%– i a Lleida –48,16%–, amb participacions pròximes a la mitjana catalana.

Tot i que menys significatiu respecte a la mitjana catalana, també cal destacar que Girona i Sant Cugat van tenir més d’un 6% de vots en blanc i que la capital del Gironès va ser la ciutat de més de 50.000 habitants on va haver-hi més vots nuls, un 1,57%.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El 29% dels votants de Miravet diu «no» a l’Estatut

>Un «sí» aclaparador, sense excuses

>Els cecs fan constar en acta que no poden exercir el dret de vot secret

>Canapès postpujolistes

>Els catalans avalen el pacte de l’Estatut però donen un toc d’alerta als polítics

>Maragall fa una crida als partidaris del «no» per «integrar-se en el consens»

>Mas obre la cursa electoral conjurant-se perquè l’Estatut l’apliqui un govern de CiU

>Piqué considera que els impulsors de l’Estatut han fracassat políticament

>Zapatero troba normal la participació i l’«ampli suport»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.